Ruokaviraston selvityksestä karu vahvistus korvasienen riskeistä
Korvasienten kaikki myrkky ei häviä käsittelemällä, vaan sieniin jää suosituksen mukaisella keittämiselläkin vajaa viidennes myrkystä. Asia käy ilmi Ruokaviraston selvityksestä.
Ruokaviraston antamat korvasienten käsittelyohjeet säilyvät kuitenkin entisellään. Viraston mukaan uusi riskiselvitys ei tuonut muutosta ohjeisiin.
Nykyohjeistuksen mukaan korvasienet suositellaan keittämään runsaassa vedessä kahteen kertaan viiden minuutin ajan. Keitetyt sienet pitää huuhdella runsaassa vedessä hyvin molempien keittokertojen jälkeen.
Korvasieniä voi säilöä myös kuivaamalla. Selvityksen mukaan kuivaaminen toimii kuitenkin käsittelymenetelmänä vielä keittämistä huonommin, sillä pahimmillaan jopa puolet myrkystä jää sieniin.
Ruokavirasto suosittelee tuulettamaan hyvin tilat, joissa korvasieniä on kuivattu tai keitetty. Korvasienten liotus- ja keittovettä ei saa käyttää ruoanvalmistuksessa.
Korvasienten sisältämä gyromitriini ja sen hajoamistuotteet voivat aiheuttaa myrkytyksen, jonka oireita ovat muun muassa pahoinvointi, oksentelu ja ripuli. Vakavimmillaan gyromitriini voi aiheuttaa neurologisia oireita, maksavaurioita ja jopa kuoleman.
Ruokaviraston arvion mukaan hyvänä korvasienivuonna suomalaiset syövät jopa noin kolme miljoonaa korvasieniateriaa.
Tiedon puutteen vuoksi käyttömääräsuosituksia korvasienelle ei pystytä antamaan, Ruokavirasto kertoo.
– Turvallisena pidettävää gyromitriinin tai sen aineenvaihduntatuotteiden määrää ei ole pystytty tiedon puutteen vuoksi määrittämään ruoansulatuskanavassa tapahtuvalle altistukselle, tiedotteessa sanotaan.
Lapsille ja raskaana oleville tai imettäville äideille ei korvasienten syömistä suositella lainkaan. Myrkkyjäämien vuoksi korvasieni ei ole enää kuulunut suositeltavien ruokasienien joukkoon.