Riskimaista Helsinki-Vantaalle saapuville ei pakkokaranteenia

Matkustajamäärän odotetaan moninkertaistuvan tämänhetkisestä
Koronavirus

Riskimaista Helsinki-Vantaan lentoasemalle saapuvia matkustajia ei velvoiteta toistaiseksi pakkokaranteeniin, kertoi Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Myös saapuvien matkustajien koronavirustestaus jatkuu vapaaehtoisena. Aronkydön mukaan kaupunki odottaa sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ohjetta.

Turku toimii asiassa toisin. Pohjois-Makedonian Skopjesta saapui yhdellä lennolla peräti 26 tartunnan saanutta henkilöä, ja kaupunki reagoi nopeasti. Testit ovat pakollisia, ja karanteenimääräyksiä annetaan jo lentokentällä.

STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhilan mukaan pakolliset testit ja karanteenimääräykset ovat tulossa rajoille, mutta aikataulua ei ole kerrottu.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoi maanantaina, että riskimaista Suomeen matkustavat määrätään jatkossa viranomaispäätöksellä pakkokaranteeniin. Oikeuskansleri on saanut useita kanteluita Kiurun menettelystä.

Helsinki-Vantaan lentoliikenteen odotetaan lisääntyvän lähelle normaalitilannetta syksyn aikana, Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen kertoi tiedotustilaisuudessa.

Riskimaista saapuvien matkustajien koronaseulontaa on tehostettu.

Viikon 31 matkustajamäärä oli lentoasemalla normaalia yhden päivän määrää vastaava. Tällä hetkellä lentokentälle saapuu päivässä noin 6  000 matkustajaa, joista hieman yli 1  000 riskimaiksi luokitelluista, Aronkytö sanoi.

Aronkydön mukaan matkustajamäärän odotetaan syksyn mittaan kasvavan 30  000–60  000 matkustajaan päivässä eli lähelle normaaleja lukemia.

Vantaa ja niin ikään tiedotustilaisuuden pitänyt Helsinki eivät antaneet vielä suosituksia kasvomaskien käyttämisestä. Asiasta on keskusteltu etenkin sen jälkeen, kun Turku antoi oman suosituksensa viime viikolla.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori perusteli, että maskisuositus pitäisi antaa laajemmin koko HSL-alueelle.

–  Ensi vaiheessa se tulee koskemaan erityisesti joukkoliikennettä, eikä sitä järjestetä täällä kaupunkikohtaisesti.