Rahoituksen professori Sipilän sijoituksista: "En osaa kuvitella, miten voisi olla avoimempi"
Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) varallisuutta koskeva keskustelu on vastenmielistä, sanoo Aalto-yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttonen.
Keskustelu Sipilän sijoituksista heräsi uudestaan, kun Suomen Kuvalehti väitti, että Ylen johto on sensuroinut Sipilän omaisuutta koskevaa uutisointia.
Sipilä avasi varallisuuttaan blogissaan sekä vastasi aihetta koskeviin sunnuntaina Ylen Ykkösaamussa.
Puttonen ihmettelee julkisuudessa pääministerille esitettyjä vaatimuksia kertoa omaisuusjärjestelyistään nykyistä avoimemmin ja läpinäkyvämmin.
– En osaa kuvitella, miten hän voisi olla avoimempi omistuksistaan, hän sanoo Suomenmaalle.
Sipilä luopui suorista yritysomistuksistaan asteittain tultuaan valituksi keskustan puheenjohtajaksi ja sijoitti varansa pankkien tarjoamiin rahasto- ja vakuutustuotteisiin.
Sijoituskohteet käyvät ilmi sidonnaisuusilmoituksesta, jonka Sipilä jätti pääministerin tehtävässä aloitettuaan.
Ilmoitusta on kuitenkin julkisuudessa arvosteltu liian ylimalkaiseksi.
Sipilän varallisuuden ympärillä käyty keskustelu veronkierrosta ja intressiristiriidoista ei ole Puttosen mielestä kiinni tosiasioissa.
Hän sanoo, että pääministerin omaisuus on sijoitettu vakuutussopimuksiin sekä suuriin rahastoihin, joihin myös monet tavalliset suomalaiset ovat sijoittaneet.
– Luonnehtisin sijoituskohteita tylsiksi, mutta ilmeisesti moni muu kokee, että ne ovat tylsiä, mutta hyviä.
Rahoituksen professori kummastelee, että Sipilän sijoituksista kiinnostuneet toimittajat eivät ole jo aiemmin etsineet käsiinsä avoimesti verkosta löytyvää tietoa kyseisistä rahastoista.
– Jos on tippaakaan kiinnostunut aiheesta, on voinut sidonnaisuusilmoituksen perusteella googlaamalla saada tarkemmat tiedot sijoituksista, Puttonen sanoo.
Sipilän omaisuudesta noussut äläkkä kertoo Puttosen mielestä siitä, että ihmiset eivät tunne erilaisten sijoitusinstrumenttien toimintaa.
Hän uskoo, että osittain on kyse myös poliittisesta ajojahdista.
Puttosen mukaan suomalaisten poliitikkojen osakesalkut ovat useimmiten surkuhupaisaa katsottavaa.
– Ministeri, jolla on omaisuutta, poikkeaa muista, joilla on lähinnä velkaa.