Putinin neuvo Merkelille: EU:n syytä aloittaa keskustelut Valko-Venäjän kanssa siirtolaiskriisin ratkaisemiseksi

Lukashenka vihjasi kaasuntoimitusten katkaisusta
Rajakriisi

Venäjän presidentti Vladimir Putin neuvoi EU:ta aloittamaan keskustelut Valko-Venäjän kanssa, jos se haluaa ratkaista siirtolaiskriisin Puolan rajalla. Putin kertoi näkemyksistään puhelinkeskustelussa Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa torstaina.

Kremlin lausunnon mukaan Putin ja Merkel keskustelivat tilanteesta Valko-Venäjän ja Puolan rajalla, missä satoja ihmisiä on jumissa jäätävissä olosuhteissa. Molemmat olivat samaa mieltä siitä, että kriisin ratkaisemiseksi tarvitaan nopeita päätöksiä ”kansainvälisten humanitaaristen normien mukaisesti”, lausunnossa sanottiin.

Keskiviikkona Merkel kehotti Putinia käyttämään vaikutusvaltaansa Valko-Venäjän johtajaan Aljaksandr Lukashenkaan kriisin lopettamiseksi.

Eurooppalaiset valtiot ovat tähän mennessä kieltäytyneet neuvotteluista Valko-Venäjän kanssa. Länsimaat ovat syyttäneet Lukashenkaa siirtolaisten houkuttelusta Valko-Venäjälle, mistä heidät on lähetetty rajalle. Tämän on uskottu olevan kosto EU:n asettamista pakotteista Valko-Venäjää vastaan.

EU:n odotetaan säätävän ensi viikolla uusia pakotteita viimeaikaisten tapahtumien takia.

Lukashenka puolestaan uhosi torstaina maansa vastaavan, jos sitä vastaan asetetaan lisää pakotteita.

Valko-Venäjän valtiollisen uutistoimiston Beltan haastattelussa Lukashenka väläytti muun muassa maakaasutoimitusten katkaisemista putkistossa, joka kulkee Venäjältä Valko-Venäjän kautta Euroopan unioniin.

–  Me lämmitämme Eurooppaa, ja he uhkailevat meitä. Mitäpä jos pysäytämme kaasun kulun, Lukashenka sanoi.

Valko-Venäjän ulkoministeri puolestaan syytti Euroopan unionia ja sanoi, ettei unioni ole ollut kiinnostunut neuvotteluista, joilla vahvistettaisiin rajaturvallisuutta.

–  Me olisimme kiinnostuneita tämän kriisin ratkaisemisesta niin pian kuin mahdollista. Tarjosimme Euroopan unionille konsultaatioita tässä asiassa, mutta meidät torjuttiin, sanoi Valko-Venäjän ulkoministeri Vladimir Makei Venäjän valtiollisen uutistoimiston Ria Novostin haastattelussa.