Puska vaatii eduskuntaa lopettamaan sote-jahkailun

Sote-uudistus

– Suomi – ihmiset ja potilaat – tarvitsevat tämän uudistuksen, ja eduskunnan tulee nyt saattaa sote-uudistus maaliin. On aika lopettaa jahkailu, jota on kestänyt aivan liian kauan, Pekka Puska täräyttää.

Keskustan kansanedustaja Puska pitää sote-uudistuksen maaliin saattamista välttämättömänä. Nykymenolla ei Puskan mukaan voi jatkaa.

Kansanedustaja kertoo kannanotossaan, että keskittynyt nykyinen sote-järjestelmä on seurausta liiallisesta sairaala- ja laitosvaltaisuudesta.

– Tavoitteena on siirtää painopistettä laitosvaltaisuudesta ihmisiä lähellä oleviin peruspalveluihin. Teknologian kehitys, ehkäisevän työn ja peruspalvelujen vahvistaminen vähentävät painetta sairaaloihin ja laitoksiin. Painopisteen muutos on ainoa mahdollisuus vahvistaa peruspalvelujen resursseja ja siis huolehtia niiden riittävyydestä.

Puskan mukaan sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus kytkeytyy erottamattomasti maakuntauudistukseen. Ilman maakuntauudistusta sotekin kaatuu, sillä soten toteutus perustuu maakuntaan alueellisena pohjana.

– Raskaan ja kuntarajat ylittävän yhtenäisen palvelujärjestelmän siirtäminen maakunnille päinvastoin hyödyttää kaupunkeja ja kuntia. Ne voivat entistä paremmin keskittyä kuntalaisten etujen valvontaan sekä hyvinvoinnin, koulutuksen ja elinvoimaisuuden asioihin, sanoo Puska.

Puska puhui keskiviikkona 14.3.2018 eduskunnassa sosiaali- ja terveyspalvelu-, sekä maakuntauudistusta koskevassa lähetekeskustelussa.