Kommentti: Juupas–eipäs! – Sote jatkuu juhannukseen
Uhkailua, pelottelua, tahallista väärinymmärtämistä. Näin kuvasi kokoomusryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen eduskunnan sote- ja maakuntauudistuksesta käymää railakasta lähetekeskustelua.
Hän ihmetteli, miten tällaista voi tapahtua maassa, jonka YK listasi maailman onnellisimmaksi.
Kysymys on aiheellinen. Kovin häävi vastaus ei ole se, että tämä on sitä politiikkaa.
Sinisten Matti Torvisen näkemys oli vielä räväkämpi: Tunnelma oli kuin Rovaniemen markkinoilla, myytävänä suoria mutkia.
Osuvan näkemyksen esitti myös sinisten Kaj Turunen: Tämä on ilon ja onnen päivä. Lopultakin esitykset ovat lähtemässä valiokuntakäsittelyyn.
Luonnehdinnalle on hyvät perusteet. Uudistuksia on valmisteltu viitisentoista vuotta ja eri aikoina valmistelussa ovat olleet mukana kaikki eduskuntapuolueet.
Tärkeimmän työn jatkossa tekevät perustuslakivaliokunta, sosiaali- ja terveysvaliokunta ja hallintovaliokunta. Mielenkiintoinen piirre on, että kunkin valiokunnan johdossa on oppositiopuolueen edustaja.
Hallituksen tavoitteena on, että koko eduskunta voi hyväksyä uudistukset touko-kesäkuun vaihteessa, siis ennen keskustan ja kokoomuksen puoluekokouksia (8.-10.6.).
Mahdollista on, että loppukäsittely venähtää juhannuksen tuntumaan. Joka tapauksessa maakuntauudistuksen on valmistuttava kesäkuun aikana, jos maakuntavaalit aiotaan järjestää lokakuun lopulla.
Esitysten vahvin vastustus kuultiin demarien, vihreiden ja vasemmistoliiton helsinkiläisilta ja uusmaalaisilta kansanedustajilta. Demarijohtaja Antti Rinne ilkkui häntä hiillostaneille kokoomuslaisille, että kysykää Elina Lepomäeltä ja Jan Vapaavuorelta, millainen uudistus pitäisi tehdä.
Sote-kapinalliseksi kokoomusryhmässä ruvennut Lepomäki ei käyttänyt pikakeskustelussa yhtään puheenvuoroa eikä varannut vuoroa myöskään varsinaisten puheenvuorojen alkaessa.
Pormestari Vapaavuori ajaa Helsinkiä ja Uuttamaata maakuntauudistuksen kaatoa vaativaan rintamaan.
Keskustan Markku Rossi varoitteli, että ”Uudenmaan tie ei voi olla Katalonian tie”. Hän ihmetteli, miksi Uusimaa ei valmistele uudistuksen toteuttamista kuten muissa maakunnissa tehdään.
Kokoomuksen helsinkiläisedustajat Ben Zyskowicz ja Sari Sarkomaa puolustivat uudistuksia vahvasti, eikä ryhmästä kuulunut soraääniä. Puoluejohtaja Petteri Orpo varmisti sen jo keskustelun alussa korostamalla, että puolue on tyytyväinen esityksiin. Hän painotti monien asiantuntijoiden nyt sanovan, että eteenpäin on mentävä.
Valtiovarainministerin arvovallalla Orpo vastasi myös uudistuksen taloustavoitteiden epäilijöille. Hän muistutti, että tiukalla valtion ohjauksella neuvotellaan maakuntien kanssa rahasta. Jos tuloksia ei tule, tulee arvioitavaksi maakunnan liittäminen toiseen.
Piikin vasemmisto sai keskustan Antti Rantakankaalta. Kun vasemmisto valitti, että sote-palveluihin tuodaan lisää markkinoiden valtaa, keskustaedustaja ampui osuustoimintaliike Tradekalla. Sen hallinnossa on mukana vasemmiston kansanedustajia.
Rantakangas ihmetteli vasemmiston markkinakritiikin uskottavuutta, kun Tradekakin siirtyi mukaan sotebisnekseen ostamalla Med Groupin koko osakekannan.
Lähetekeskustelu oli kestoltaan poikkeuksellisen pitkä, mutta asian merkittävyyden huomioon ottaen siinä ei ole mitään kummallista.
Edustajat kävivät aluksi liki nelituntisen Ei uutta auringon alla -pikakeskustelun minuutin puheenvuoroin.
Keskustelua ryydittivät ministerit. Keskeisessä roolissa olivat maakuntauudistuksesta vastaava Anu Vehviläinen ja sote-valmistelua vetänyt Annika Saarikko.
Pikakeskustelussa käytettiin peräti 159 puheenvuoroa. Niiden jälkeen vielä yli 40 edustajaa halusi varsinaisen puheenvuoron, jossa näkemyksensä voi esittää rauhallisesti ja perustellusti.