Puolustusministeri päätti ensi vuoden kansainvälisistä harjoituksista, lukumäärä ja kustannukset kasvavat tästä vuodesta

USA:n johtama testaustapahtuma pidetään Suomessa, Maavoimat mukaan Norjan ja Ruotsin yhteiseen pääsotaharjoitukseen Pohjois-Ruotsissa
Maanpuolustus

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) on hyväksynyt Puolustusvoimien kansainvälisen koulutus- ja harjoitussuunnitelman ensi vuodelle.

Suunnitelmaan sisältyy 92 tapahtumaa, mikä on lukumääräisesti enemmän kuin tänä vuonna (81). Myös harjoitusten kustannukset kasvavat tämän vuoden vajaasta 8,8 miljoonasta eurosta vajaaseen 11 miljoonaan.

Puolustusministeriön mukaan kustannusten nousu johtuu Suomessa järjestettävästä mutta Yhdysvaltain johtamasta Bold Quest -testaus- ja todentamistapahtumasta, joka maksaa 4,5 miljoonaa.

Ministeriön mukaan Bold Questissa ei ole kyse perinteisestä joukkojen harjoituksesta vaan tapahtumasta, jossa harjoitellaan monikansallista yhteistoimintaa eri asejärjestelmillä maalta, mereltä ja ilmasta.

Huhti-toukokuussa järjestettävään tapahtumaan osallistuu 19 maata ja Nato.

Myös Suomi ja Ruotsi harjoittelevat keväällä tiiviisti, osin yhdessä Norjan kanssa. Suomi osallistuu Ruotsin ja Norjan maavoimien yhteiseen Northern Wind -pääsotaharjoitukseen Pohjois-Ruotsissa maaliskuussa.

Kyseessä on Suomen Maavoimien merkittävin uusi harjoitus.

Samaan aikaan järjestetään myös Ruotsin ilmavoimien pääsotaharjoitus Flygvapenövning, johon Ilmavoimat osallistuu, sekä Suomen ja Ruotsin yhteinen johtamisharjoitus.

Merivoimien tärkeimmät yksittäiset harjoitukset ovat jo aiemmilta vuosilta tutut monikansalliset BalticOps ja parhaillaan käynnissä oleva Northern Coasts. Merivoimien uusista harjoituksista tärkein on loppuvuodesta pidettävä Freezing Winds -meripuolustusharjoitus.

Freezing Winds samoin kuin useita muita kansallisia harjoituksia on avattu Suomen ulkomaisille kumppaneille, ja osa harjoituksista on ilmoitettu Naton koulutus- ja harjoitusohjelmaan. Kaikki avatut harjoitukset perustuvat kutsuihin.

Ensi vuoden suunnitelmissa on myös kyberalan harjoituksia, joita pidetään Suomen lisäksi Norjassa, Ruotsissa ja Virossa.

Puolustusministerin hyväksymä harjoitussuunnitelma perustuu linjaukseen, jonka presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta (tp-utva) teki aiemmin tässä kuussa.