Puolustusministeri Niinistö: Perinteisen sodan mahdollisuus on palannut takaisin uhkavalikkoon
Hallitus on hyväksynyt puolustusselonteon annettavaksi eduskunnalle.
Puolustusselonteko linjaa puolustuspolitiikkaa vähintään vuosikymmeneksi eteenpäin.
Selontekoa esitellyt puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) totesi Suomen toimintaympäristön ja geostrateginen aseman muuttuneen niin, että perinteisen sodan mahdollisuus on palannut takaisin uhkavalikkoon.
Niinistön mukaan valmiuden parantamiseen esitetäänkin ensi vuodesta alkaen 55 miljoonaa euroa vuodessa ja koko maan puolustuskykyä aiotaan parantaa.
Puolustusselonteossa esitetään Suomen puolustuskyvyn parantamista kohottamalla sodan ajan joukkojen määrää nykyisestä 230 000 sotilaasta 280 000:een.
Puolustusvoimien materiaali-investointirahoitusta on asteittain lisätty suunnitelmien mukaan.
Tänä vuonna korotus on 80 miljoonaa euroa ja se nousee Niinistön mukaan asteittain 150 miljoonaan euroon vuoteen 2020 mennessä.
Niinistö painottaa puolustushankintojen tärkeyttä. Laivue- ja hävittäjähankinnat ovat mittavia investointeja, mutta niistä ei voi hänen mielestään turvallisuuden nimissä tinkiä.
Sekä puolustusministeri Niinistö että valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sanovat, että yksityiskohtaiset rahoituspäätökset puolustushankinnoista tehdään osana julkista taloutta.
Orpo sanoo, että kustannusarviot suurista hankinnoista ovat pysyneet ennallaan.
Orpon mukaan hävittäjähankintojen arvioidaan vievän 7–10 miljardia euroa ja laivuehankintojen 1,2 miljardia.
Ministeri Niinistön mukaan selonteko ei ota kantaa Hornetien seuraajaksi hankittavien hävittäjien konetyyppiin. Hän arvioi, että päätös konetyypistä on jäämässä seuraavalle hallitukselle.
Paljon spekulointia aiheuttaneesta liittoutumisesta Niinistö totesi puolustusjärjestelmää kehitettävän niin, ettei mahdolliselle sotilaalliselle liittoutumiselle muodostu käytännön esteitä.
Kahdenvälinen yhteistyö Ruotsin kanssa on kuitenkin erityisasemassa.
– Emme kuitenkaan laske sen varaan, että saisimme kriisitilanteessa Ruotsilta apua, Niinistö huomautti tiedotustilaisuudessa.
Puolustusministeri sanoi myös haluavansa ampua heti alkuunsa alas väitteet, että puolustamisen kehittämisessä olisi ollut ristiriitaisia linjauksia.
Niinistö totesi olevansa varsin tyytyväinen siihen, mitä hallitus on saanut aikaan.
Juttua täydennetty kauttaaltaan klo 14.20