Puolustusministeri Kaikkonen: "Turkilla aikamoinen valttikortti kädessään"

Keskustan puoluekokous

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan Suomen ja Ruotsin jäsenyyksien toteutuminen mahdollisimman nopeasti on tärkeä merkki siitä, että Naton avoimien ovien politiikka toimii.

– Se että Turkin solmima solmu saadaan avattua, on myös Natolle itselleen tärkeää. Kauanko tämä vie, sitä ei tiedä kukaan enkä lähde sitä tässä arvailemaan. Mitä pikemmin, sen parempi, Kaikkonen sanoi puheessaan keskustan puoluekokouksessa Lappeenrannassa.

– Turkkilaisilla on kieltämättä aikamoinen valttikortti kädessään – Naton yksimielinen päätöksenteko – mutta kortittomia emme ole mekään.

Kaikkonen neuvoo suomalaisia pitämään pään kylmänä, vaikka Turkin jarrutus harmittaa.

Puolustusministeri on vakuuttunut siitä, että solmu aukeaa ennemmin tai myöhemmin.

– Totean myös, että meillä ei ole hätää. Rajoillamme on rauhallista, puolustusvoimamme ja rajavartijamme ovat iskussa ja valppaina tilanteen edellyttämällä tavalla. Meillä on lisäksi valtava määrä kansainvälisiä ystäviä.

Lisäksi puolustusministeri vaati loppua Ukrainan sodalle.

– Me itse emme saa turtua, emme saa väsähtää, emme saa hylätä, emme saa unohtaa.

Kaikkosen mukaan Suomen onkin myös jatkossa annettava apua Ukrainalle muiden länsimaiden kanssa.

Kevään Nato-prosessin osalta Kaikkonen antoi erityisen kiitoksen eduskunnan puhemies Matti Vanhaselle.

– Matin kokeneissa käsissä koko eduskunta oli mukana kevään suurten kysymysten ratkaisuissa. Ja tämä kehu saman vaalipiirin, saman puolueen mieheltä ei muuten liity mitenkään siihen, että Matti on jäämässä pois seuraavissa vaaleissa.