Puolustusministeri Kaikkonen: Nuorten maanpuolustustahdon vahvistuminen on merkittävä asia – “Voidaan sanoa, että maanpuolustustahto heijastelee kriisinkestävyyttämme laajemminkin“

Maanpuolustus

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) on ilahtunut tänään julkaistun MTS-haastattelututkimuksen tuloksista, joissa selvitettiin suomalaisten mielipiteitä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, maanpuolustuksesta ja turvallisuudesta

Tutkimuksen mukaan suomalaisten maanpuolustustahto on vahvistunut verrattuna edelliseen, joulukuussa 2018 julkistettuun raporttiin.

Kysymykseen ”Jos Suomeen hyökätään, niin olisiko suomalaisten mielestänne puolustauduttava aseellisesti kaikissa tilanteissa, vaikka lopputulos näyttäisi epävarmalta”, vastasi nyt myönteisesti 68 prosenttia suomalaisista (2018: 66 prosenttia).

Vastaavasti 85 prosenttia on vastannut myöntävästi kysymykseen: ”Jos Suomeen hyökätään, olisitteko itse valmis osallistumaan maanpuolustuksen eri tehtäviin kykyjenne ja taitojenne mukaan” (2018: 84 prosenttia).

Molempien kysymysten osalta on maanpuolustustahto kohonnut eniten nuorten, alle 25-vuotiaiden ikäryhmässä.

– Olen erittäin ilahtunut siitä, että nuorten maanpuolustustahto on jälleen kohonnut edellismittauksen laskusuunnasta. Näyttää siltä, että kyse oli tilapäisestä notkahduksesta, eikä pysyvämmästä trendistä, mikä on merkittävä ja hieno asia. Nyt olemme taas oikealla uralla, Kaikkonen iloitsee.

Puolustusministeri korostaa, että suomalaisten maanpuolustustahto on perinteisesti ollut hyvin vahvaa ja kansainvälisesti ihan omaa luokkaansa.

– Tätä asiaa kannattaa varjella ja huolehtia siitä jatkossakin.

Kaikkonen painottaa, että korkea maanpuolustustahto on hyvin tärkeä asia koko suomalaiselle yhteiskunnalle, ei vain puolustushallinnolle.

– Voidaan sanoa, että maanpuolustustahto heijastelee kriisinkestävyyttämme laajemminkin. Sitä paremmin ovat asiamme, mitä suurempi osa meistä on tarpeen tullen valmis antamaan panoksensa yhteisen turvallisuutemme puolesta.

Maanpuolustustahdon lisäksi MTS:n tutkimus kartoittaa kansalaisten mielipiteitä myös muun muassa Suomen nykyisestä asevelvollisuusjärjestelmästä ja yleisestä kansalaispalveluksesta. 

Puolustusministeri Kaikkonen arvioi, että tutkimuksesta löytyy varmasti monenlaista arvokasta tietoa lähiviikkoina asetettavalle parlamentaariselle komitealle, jonka tehtävänä on selvittää asevelvollisuuden kehittämistä.