“Puhutaan toisillemme kauniisti“ – tuore keskustajohtaja Annika Saarikko korosti työhyvinvoinnin merkitystä tervehtiessään puoluetoimiston väkeä

Saarikko haluaa nostaa puoluetoimistossa tehtävän pitkäjänteisen työn painoarvoa ”keskustakonsernin” sisällä.
Keskusta

Keskustan tuore puoluejohto tarjosi keskiviikkona kakkukahvit Apollonkadun puoluetoimiston väelle.

Puheenjohtaja Annika Saarikko aloitti syvillä kiitoksilla viime viikonlopun hajautetun puoluekokouksen järjestelyistä. Hän osoitti sanansa puoluesihteeri Riikka Pirkkalaisen johtaman puoluetoimiston lisäksi keskustapiireille eri puolilla Suomea.

– Teimme historiaa hirvittävän monella eri tavalla.

– Uskon, että kaikkia meitä jännitti, miten kaikki onnistuu. Kaikki saatiin toimimaan. Se ei tullut ilmaiseksi, kun mietitään työtuntejanne ja venymistänne. Arvostan suuresti, että tämä kokous saatiin järjestymään näin hienolla tavalla.

Saarikko totesi, että puoluetoimistolla on monia pitkän linjan tekijöitä, joille puheenjohtajia ja puoluejohtoja tulee ja menee.

Saarikko sanoi heidän oikeutetuksi tehtäväkseen toppuuttelun silloin, kun uudet ideat lähtevät laukalle.

– Te muistutatte puolueen pitkistä perinteistä. Mutta samalla toivon, että tämä voisi olla puoluejohto, joka luo työhönne luottamuksen ja vakauden rinnalle myös jotain uutta ja innostavaa.

Työhyvinvoinnin merkitys on puolueessa erittäin tärkeä asia, Saarikko korosti.

– Tässä puolueessa ihmisillä täytyy olla hyvä olla. Aina näin ei ole ollut.

– Työhyvinvointi tarkoittaa sitä, että tässä puolueessa käyttäydytään hyvin, puhutaan toisillemme kauniisti ja kunnioitetaan ihmistä. Ymmärretään, että ihmisen elämä on kokonaisuus, jossa onneksi on muutakin kuin keskusta r.p. Vain hyvinvoivista ihmisistä irtoaa jotain annettavaa suomalaisille. 

Saarikko myös haluaa, että keskusta olisi entistä enemmän kuin konserni, jonka eri osat tekevät yhdessä töitä.

– Keskusta on parhaimmillaan koneistona silloin, kun kaikki sen osaset ovat löytäneet riittävästi yhteisiä nimittäjiä, joiden eteen tehdään töitä, ja kun eri tahot tietävät, mitä kukin tekee. Kysymys on roolittamisesta, vastuuttamisesta ja selkeydestä. Siihen liittyy myös toisten tekemisen arvostaminen.

Saarikko sanoo, ettei hän ei ole pitänyt siitä, että puoluetoimistossa tehtävä työ on joidenkin mielestä ollut vähempiarvoista kuin työ eduskuntaryhmässä tai ministeriryhmässä.

– Mutta se ei mene niin, että minä vain sanon, että se on nyt loppu. Meidän pitää yhdessä miettiä, mikä nostaisi puoluetoimistossa tehtävän pitkäjänteisen työn painoarvoa koko konsernin sisällä.

Saarikko toisti puoluekokouspuheensa sanoman siitä, että keskustan pitää mennä eteenpäin, ja siellä on valoa.

– Yleensä sellaisista asioista tulee totta, joiden eteen tekee työtä ja joihin sydämestään uskoo.

Varapuheenjohtajat Markus Lohi, Petri Honkonen ja Riikka Pakarinen kiittelivät kukin puoluetoimiston väen tekemää työtä ja toivoivat voivansa osaltaan tuoda keskustaan uutta intoa.

– Oma kampanjani puoluekokouksessa oli lyhyt mutta tehokas, vähän niin kuin ehdokaskin, puheenjohtajakisan jälkeen ehdolle asettunut Lohi veisteli.

Honkonen lisäsi, että häntä tarvitaan ainakin silloin, kun puheenjohtaja käy naistenhuoneessa, mutta myös innostajana matkalla kohti yhteistä määränpäätä.

– On tosi hyvä fiilis, sellainen, että nyt tämä homma menee oikeaan suuntaan ja me onnistumme, hän sanoi.

Honkosen tarjoili konsernin tilanne keskustalaisempaa termiä yhteisö.

– Se on juuri se, millä tästä joukkueesta saadaan teho irti.

Riikka Pakarinen sanoi, että on hienoa tulla pitkästä aikaa puoluetoimistolle varapuheenjohtajan roolissa.

– Odotan innolla tulevaa kahta vuotta ja haluan omalta osaltani olla tekemässä kaiken, että saamme puolueeseen hyvää henkeä.

Puoluetoimistolla poliittisena sihteerinä työskentelevä Helena Pakarinen sanoi nähneensä keskustan aallonpohjat ja nousut, kuten moni hänen kollegansakin.

Me-henki on keskustassa tärkeä, hän korosti.

– Jos meillä on yhteinen tavoite, me pääsemme eteenpäin.

Pakarisella oli puoluejohdolle toive:

– Älkää puhuko järjestökoneistosta. Me olemme ihmisiä. Mietitään hyvä uusi sana sille.

Keskustanuorten järjestösuunnittelija Anna-Leena Veteläinen ojensi keskustan uusille johtajille lahjaksi taulut, joissa on keskustanuorten puheenjohtajan Hanna Markkasen kuva ja siteeraus: ”Nuorisojärjestö tarjoilee jatkossakin kylmää tai kuumaa, mutta ei kädenlämpöistä.”