Provinssi, Ilosaarirock, Ruisrock ja muut isot festarit peruttu jo kahtena kesänä – ala toivoo hallituksen kuuntelevan heitä enemmän
Suuret festivaalit joutuvat perumaan tapahtumansa jo toista vuotta peräkkäin. Perjantaihin mennessä perumisesta olivat ilmoittaneet Provinssi, Ilosaarirock, Ruisrock, Tuska ja Hellfire.
Vaikka suuria festareita ei hallituksen toimin enää olisi voinut välttämättä pelastaa, ala toivoo hallitukselta parempaa toimialan kuuntelua. Etenkin kun pienempien tapahtumien kohtalo on edelleen auki.
Suomen musiikkitapahtumien verkosto ja etujärjestö LiveFIN ry:n toiminnanjohtaja Jenna Lahtinen sanoo, että hallituksen on nyt aika varmistaa, että jäljellä olevien musiikkitapahtumien toimintaedellytykset pelastetaan niin exit-strategian kuin tukienkin suhteen.
Lahtinen sanoo, että tapahtumatakuusta olisi pitänyt tietää jo kauan aikaa sitten, jotta se olisi auttanut festivaaleja päätöksenteossa.
– Musiikkiala on jo kauan aikaa sitten tuonut pöytään alan riskinottokykyä parantavan mallin. On aiheuttanut ärtymystä, että tapahtumatakuuta ei vielä ole, hän sanoo.
Tapahtumatakuu oli keväällä lausuntokierroksella, ja se sai runsaasti alan toimijoilta kritiikkiä. Alan mukaan esityksen olisi pitänyt tulla viimeistään maaliskuussa, mutta sitä ei ole vieläkään annettu.
Lahtinen sanoo ymmärtävänsä, että koronatilanne on vaikea, mutta toivoisi silti päätöksenteolta ennakoitavuutta ja näkyvyyttä.
– Hallituksen toiminta on ollut reaktiivista. Meille se näkyy siten, että emme voi nojata mihinkään tai ennakoida mitään, että mitä tulee tänään tai mitä tulee ensi viikolla, hän sanoo.
Lahtisen mukaan toimiala on miettinyt jo hyvissä ajoin, mitä se toivoo tapahtumatakuulta ja exitiltä.
– Me olemme jo viime vuoden puolella puhuneet siitä, että tarvitsemme ennakoitavuutta. Festivaalien aikajänne on pitkä, puolesta vuodesta yli vuoteen.
Myös Provinssin festivaalijohtaja Sami Rumpunen toivoo, että kriisin polttopisteessä olevia tahoja otettaisiin enemmän mukaan päätöksentekoon.
– Keskustelun pitäisi olla avointa ja ongelmiin pitäisi kyetä löytämään yhdessä ratkaisuita niin, että kaikki mahdollinen tietotaito eri puolilta aitoja otettaisiin mukaan, hän sanoo.
Myös avoin tiedottaminen on olennaista. Rumpunen sanoo, että tapahtumien on tiedettävä, mitä viranomainen tietää, jotta he voivat tehdä oman riskianalyysinsa.
Ruisrockin Mikko Niemelän mukaan tapahtuma-alan hätä olisi pitänyt ottaa vakavammin jo aikaisemmin.
– Tätä on nyt vuosi harjoiteltu ja toitotettu, että olemme pulassa.
Rokotustodistuksia, tautitodistuksia ja pikatestejä on väläytelty festarikesän pelastajina. Ilosaarirockin toiminnanjohtaja Niina Hattunen sanoo, että niistäkään ei olisi välttämättä ollut tänä kesänä avuksi.
– Ennen mentiin siskon henkkareille baariin, nyt yritettäisiin mennä festareille mummon rokotustodistuksella, se ehkä kuvastaa tilannetta, Hattunen sanoo.
Jotta rokotustodistuksista ja pikatesteistä olisi apua, valtaosan väestöstä pitäisi hänen mukaansa olla rokotettu.