Pride jakaa keskustaväkeä – Puoluesihteeri Pirkkalainen korostaa moniarvoisuutta ja -äänisyyttä

”Puolueella on toki periaateohjelmassa selkeät kirjaukset yhdenvertaisuuden puolesta, ja erilaisia puoluekokousaloitteitakin, joissa tuetaan seksuaalivähemmistöjen oikeuksia”
Pride

Keskustaväki on kuluneella viikolla käynyt keskustelua siitä, millä tavalla puolueen ja keskustaväen tulisi suhtautua seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia korostaviin Pride-tapahtumiin.

Puoluesihteeri Riikka Pirkkalaisen mielestä keskustelussa näkyy se, että keskusta on moniarvoinen kansanliike.

– Ei tämä ole mitenkään yllättävää. Meille on ollut aina selvä juttu, että aktiiveina on monenlaisella arvopohjalla varustettuja ihmisiä. Se aiheuttaa intohimoistakin keskustelua, esimerkiksi seksuaalivähemmistöihin liittyvissä kysymyksissä.

Keskustan osallistumista Prideen puolueena toivovat esimerkiksi nuoriso- ja opiskelijajärjestöjen sekä puolueen Uudenmaan ja Helsingin piirien puheenjohtajat.

– Tarvitsemme vahvistuksen siihen, että keskusta puolueena seisoo järkähtämättä yhdenvertaisuuden ja ihmisoikeuksien puolustamisen takana, Hanna Markkanen, Eveliina Leskelä, Sonja Hällfors ja Harriet Lonka vaativat kannanotossaan.

– Aktiivinen päätös torjua (puolueen) logon käyttö Pride-viikolla on karua kieltä, he toteavat keskustelusta keskustan logon käytöstä sateenkaaren väreissä.

Kansanedustaja Pekka Aittakumpu on toisella linjalla. Hänen mielestään keskustatunnuksilla pitäisi ajaa vain keskusta-asiaa.

– On ristiriitaista, kun muutamat vaativat keskustaa puolueena liputtamaan toista poliittista liikettä. Kukin voi halutessaan osallistua prideen, mutta on järkevää ja johdonmukaista, ettei keskusta puolueena lähde mukaan. Se on yhdenvertaisuuden ja moninaisuuden kunnioittamista, hän tviittaa.

Puoluesihteeri Pirkkalainen korostaa omantunnon roolia, mutta myös sitä, että keskustalla on lukuisia puoluekokouskantoja sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolesta.

– Lainsäädäntötasolla olemme pitäneet nämä asiat niin sanottuina omantunnon kysymyksinä. Puolueella on toki periaateohjelmassa selkeät kirjaukset yhdenvertaisuuden puolesta, ja erilaisia puoluekokousaloitteitakin, joissa tuetaan seksuaalivähemmistöjen oikeuksia.

– Puolueella on tässä selkeät kannat, mutta arvokysymyksissä on haluttu kunnioittaa moniäänisyyttä. Sitä, että monenlaisia tulokulmia sallitaan keskustelussa ja aktiiviemme kesken, puoluesihteeri tiivistää.

Kuluva Pride-viikko huipentuu kulkueeseen ja puistojuhlaan Helsingissä lauantaina. Priden tarkoitus on tuoda esille seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuutta sekä poistaa vähemmistöjen kokemaa häpeän tunnetta.