Pormestarivaalit: Helsinki ja Turku menossa kokoomukselle, Tampere SDP:lle – näin keskusta pärjäsi kaikkien seitsemän pormestaripaikkakunnan vaaleissa

Pormestarit

Kun kuntavaalien äänistä on laskettu 84 prosenttia, näyttää siltä, että kokoomus on vahvoilla pormestarikisoissa.

Kokoomus johtaa Helsingissä selvin luvuin, ja Juhana Vartiaisesta on tulossa pormestari. Kokoomuksella oli ennakkoäänten tultua sunnuntai-iltana 26,9 prosentin kannatus. Vihreät ovat kaukana takana 20,9 prosentin tuloksella.

Keskusta on saamassa Helsingissä 2,3 prosenttia äänistä. Eeva Kärkkäinen ei ole siksi pääsemässä pormestariksi, mutta on tällä hetkellä nousemassa varavaltuutetuksi. Valtuustopaikat menisivät istuville valtuutetuille Laura Kolbelle ja Terhi Peltokorvelle.

Tampereella SDP on pitämässä johtopaikkansa ja saamassa Lauri Lylyn jatkamaan pormestarina. Kaulaa toisena tulevaan kokoomukseen ei kuitenkaan ole mitenkään valtavasti. SDP on saamassa 24,4 ja kokoomus 24,1 prosenttia. Kokoomus voi yhä ottaa Tampereen ykköspaikan, ja pormestariehdokkaista joko Kalervo Kummolan tai Anna-Kaisa Ikosen nousisi pormestariksi. Heistä enemmän ääniä on saanut Ikonen.

Keskustan Tampereen pormestariehdokas, kansanedustaja Jouni Ovaska on menossa suurimmalla keskustan äänimäärällä toiselle kaudelleen valtuustoon, mutta pormestaripaikka on keskustalta kaukana. Prosenttiluku on ennakkoäänten jälkeen 4,2, valtuutettuja tulossa kolme.

Sanna Marinin suosio näyttää kantavan ja vievän SDP:n Tampereen ykköspuolueeksi, vaikka gallupit kertoivatkin kokoomuksen voittavan. Marin sai yli 10 000 ääntä.

Turussa kokoomus johtaa hieman selvemmin kuin Tampereella. Kokoomuksen luku on 23,1 ja SDP:n 19. Pormestariksi olisi nousemassa Minna Arve.

Keskustan pormestariehdokas Turussa Jarmo Laivoranta ei hänkään ole kärkikahinoissa. Keskusta on saamassa 4,5 prosenttia äänistä. Laivoranta on pääsemässä valtuustoon keskustan suurimmalla äänimäärällä.

Pormestari valitaan myös Tuusulassa, Pirkkalassa, Kärkölässä ja Puolangalla. Keskustalla on näistä oma ehdokas Pirkkalassa, Heikki Riihimäki. Keskusta ei ole voittamassa pormestarin paikkaa, kokoomus on saamassa 30,1 prosenttia ja keskusta vain 9.

Puolangalla keskusta on saamassa yli puolet kaikista äänistä. Puolueella on 55,9 äänistä, ja pormestaripaikka siksi plakkarissa. Ehdokasta keskusta ei ole asettanut.

Lopuista pormestarikunnista Tuusulassa ja Kärkölässä keskusta on kaukana kärjestä.

Juttua täydennetty klo. 22.38.