Poliisylijohtaja MTV:lle: Huumeiden käytön rangaistavuutta ei pidä poistaa

Kannabis

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen vastustaa huumeiden käytön rangaistavuuden poistamista.

On hirveän vaikea hyväksyä mitään liberalisointia, mikä liittyy huumausaineisiin, hän sanoo MTV Uutisten Uutisekstrassa.

Poliisiylijohtajan mukaan rangaistusten poistaminen lisäisi rikollisuutta. Huumerikollisuus on Kolehmaisen mukaan lähes poikkeuksetta järjestäytyneen rikollisuuden käsissä.

Huumeiden käytön rangaistavuuden poistamisen sijaan Kolehmainen painottaisi ennaltaehkäisyä ja hoitoonohjausta.

Kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamista koskeva kansalaisaloite sai äskettäin tuekseen 50 000 allekirjoitusta, joten aloite on etenemässä eduskuntaan.

Aloitetta kommentoinut vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo totesi tällä viikolla, että vihreiden mielestä laittomien päihteiden käytöstä ja pienten määrien hallussapidosta ei pidä rangaista.

Ohisalo perusteli dekriminalisointia muun muassa Maailman terveysjärjestö WHO:n suosituksella.

– On kansainvälistä näyttöä siitä, että rangaistavuuden poisto vähentää huumausaineisiin liittyviä ongelmia, koska käyttäjät uskaltavat hakeutua hoidon äärelle, hän kirjoitti Facebookissa.

Kannabisaloitteessa ehdotetaan rangaistavuuden poistamista kannabiksen käytöltä, muutaman kannabiskasvin kasvattamiselta omaan käyttöön ja omaa käyttöä varten tapahtuvan pienen kannabismäärän hallussapidolta.