Pohjoisen rajan ylittäjistä kaikkia ei pystytä testaamaan – Ruotsiin ja takaisin liikkuvan sote-henkilöstön matkustaminen halutaan turvata

Testaaminen tullaan luultavimmin suorittamaan satunnaisotannalla ja riskimääritysten mukaisestii
Koronavirus

Lapin sairaanhoitopiirin infektiotautien ylilääkäri Markku Broas uskoo, ettei koronaviruksen pakkotestausta voida järjestää jokaiselle pohjoisessa Ruotsin rajan ylittävälle.

Runsaan rajaliikenteen testaus tullaan luultavimmin suorittamaan satunnaisotannalla ja riskimääritysten mukaisesti.

–  Kyseessä on kuitenkin valtavan paljon rajaa ylittäviä ihmisiä ja siksi on hyvä saada selkeää ohjeistusta jatkotoimille. Mielestäni ministeriön rivakka toimenpide on mielestäni erinomainen valinta tilanteeseen.

Sosiaali- ja terveysministeriö on tuomassa pakkotestit ja karanteenimääräykset mahdollisimman pian Suomen rajoille. Hallituksen ottamassa kovempien keinojen linjassa pakkokaranteenin rikkomisesta voidaan määrätä sakkoa tai kolme kuukautta vankeutta.

Broas haluaa korostaa, että määrätyillä toimenpiteillä suojellaan väestön terveyttä ja halutaan estää kiihtyneen koronavirusepidemian laajentumista. Pohjoisessa Suomessa rajanylityspaikkoja on runsaasti, joista aktiivisin on Torniossa. Sen 20 000 päivittäisen rajanylityksen joukosta puolet on palaavia.

–  Siitä merkittävä osa on työmatkalaisia ja tavaraliikennettä. Kuitenkin sitä kautta kulkee myös muuta lyhyemmän ajan rajanylittämistä, kuten päivittäistavarakauppoihin liikkuvia. Olennaista on nyt odottaa ohjeistusta siitä, miten valvonta tullaan toteuttamaan, Broas painottaa STT:lle.

Myös terveydenhuoltohenkilökuntaa liikkuu töihin Lapin sairaanhoitopiirin alueelle.

STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoi aiemmin tiistaina STT:lle, että sote-henkilöstön liikkuminen rajan yli halutaan turvata.

–  Heitä liikkuu jonkin verran. Kyseessä on muutamia yksittäisiä henkilöitä, joiden kotikunta on Ruotsin puolella, Broas tarkentaa oman sairaanhoitopiirinsä osalta.

Myös ministeriön toiveissa on, että sote-henkilöstön liikkuminen pystytään ylläpitämään turvallisesti.

–  Toki meidän pitää ensimmäiseksi saada ilmaantuvuusluvut Norrbottenista, missä tilanne on parantunut selkeästi. Mikäli Norrbottenin luvut laskevat Suomen ilmaantuvuuslukujen tasolle, meidän pitää pohtia voimmeko tehdä asiassa maakuntakohtaisia ratkaisuja, Broas arvioi.

Työmatkalaiset itsessään ovat jo tässä vaiheessa olleet omaehtoisen karanteenin alaisia, mutta jatkossa pakkotestaaminen ja karanteenimääräykset koskevat heitäkin.

Pohjoisessa Suomessa rajan yli liikkuu myös koululaisia monessa paikassa. Broas odottaa myös linjauksia heidän liikkumisensa suhteen.

–  Maanantain tiedotustilaisuuden viesti oli, että tämä tuleva säädös tulee koskemaan kaikkia. Odotamme siitä tarkennusta, miten jatkossa toimitaan.

Broas toteaa, että karanteeniin joutuvalle tuleva tilanne tuo hyötyä sen osalta, että jokainen saa henkilökohtaista ohjausta toimiensa suhteen. Hän muistuttaa myös, että rajan yli matkustavat työntekijät saavat ansionmenetysten korvausta, mikäli he joutuvat olemaan karanteenissa palkatta.

–  Mielestäni viranomaiskaranteeni on hyvä asia. Se vahvistaa karanteenin alkuperäistä tarkoitusta, kuten sitä, ettei karanteenissa olevalle tule ylimääräisiä sosiaalisia kontakteja. Näin ollen myös riski tartuntojen leviämiselle estetään, hän tiivistää.