Piiripomot haltioissaan: Keskustan menestys oli kovan vaalityön ja alueellisen demokratian riemuvoitto

Aluevaalit

Keskustan hieno tulos aluevaaleissa oli riemuvoitto myös alueelliselle demokratialle.

Puolue menestyi omilla vahvoilla alueillaan jopa odotuksia paremmin. Keskustan hyvä vaalitulos auttoi omalta osaltaan myös sitä, että myös pienet kunnat saivat hyvällä prosentilla edustajiaan läpi aluevaltuustoihin.

Esimerkiksi Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella on alustavan vaalituloksen perusteella aluevaltuustossa edustus kaikista 13 kunnasta.

– Ehdokasasettelumme onnistui loistavasti. Rääkkylää lukuun ottamatta keskusta sai oman edustajan läpi kaikista muista alueen kunnista, iloitsee piirin puheenjohtaja Jertta Harinen.

Jertta Harinen kiittelee Pohjois-Karjalan keskustaväkeä onnistuneesta vaalityöstä. (Kuva: Päivi Vento)

Keskustan lukema (32,6 prosenttia äänistä ja 20 paikkaa) on Harisen mukaan odotuksiin nähden yläkanttiin oleva vaalitulos.

– Menestys on seurausta erinomaisesta vaalityöstä. Jaoimme vaalilehtisen lähes jokaiseen tämän alueen talouteen ja ehdokkaat onnistuivat kampanjoimaan hyvin myös sosiaalisessa mediassa, hän suitsuttaa.

Pohjois-Karjalan uutta palvelurakennetta on Harisen mukaan helppo lähteä rakentamaan jo olemassaolevan Siun Soten pohjalle.

– Maakunnallinen malli meillä on jo olemassa eli siinä mielessä mikään ei muutu. Valtion rahoitus antaa kuitenkin lisää resursseja vastata jatkuvaan lääkäri- ja hoitajapulaan, itsekin uuteen aluevaltuustoon valittu ja sote-yhtymän puheenjohtajana toiminut Jertta Harinen muistuttaa.

Myös Etelä-Savon hyvinvointialueella voidaan riemuita sekä alueellisen demokratian toteutumisesta että keskustan erinomaisesta vaalituloksesta.

Piirin puheenjohtajan Arto Sepposen mukaan 32,5 prosenttia ja 20 paikkaa on kovaa eteenpäinmenoa esimerkiksi kuntavaalitulokseen verrattuna, vaikka kaikista alueen kunnista ei keskustalaista läpimenijää lopulta saatukaan.

– Yli 30 prosentin ääniosuus on erittäin hyvä vaalitulos. Kyllä minä katson keskustan onnistuneen vaalityön ja menestyksen ansioksi myös sen, että kaikki 12 kuntaa saivat edustajansa aluevaltuustoon, toteaa.

Etelä-Savon vaalitulokseen vaikutti Sepposen mukaan erityisesti taistelu Savonlinnan keskussairaalan ympärillä. Osin sen ansiosta Liike Nytillä on alueella jatkossa peräti viisi edustajaa.

– Liike Nytin Panu Peitsarosta tuli ääniharava ja keskustalaisiakin sinne leiriin loikkasi. Mielestäni Liike Nytin nousu verotti näissä vaaleissa kuitenkin erityisesti kokoomuksen kannatusta, Sepponen arvioi.

Etelä-Savon piirin puheenjohtaja Arto Sepponen on erittäin tyytyväinen keskustan aluevaalitulokseen. (Kuva: Päivi Vento)

Maan suurimmassa keskustapiirissä Pohjois-Pohjanmaalla saatiin myös iloita jo kuntavaaleissa alkaneesta nousukierteestä.

Keskusta sai uuteen aluevaltuustoon 32 edustajaa ja rohmusi äänistä peräti 39,6 prosenttia.

– Tulos oli loistava. Viestimme oli selkeä ja sillä tavoitettiin myös äänestäjät, riemuitsee piirin tuore puheenjohtaja Marjut Lehtonen.

Kampanjointia jouduttiin Lehtosen mukaan tekemään rajoitusten puitteissa.

– Grillit saatiin lämpimäksi turhan myöhään, emmekä päässeet käyttämään parasta valttiamme eli ihmisten tapaamista. Siihenkin nähden tulos ylitti odotukset, hän muistuttaa.

Marjut Lehtonen on erityisen tyytyväinen alueen pienten kuntien menestykseen. Pohjois-Pohjanmaan aluevaltuustossa on edustajia peräti 22 kunnasta.

– Demokratia toteutui näissä vaaleissa odotettuakin paremmin. Alueen nuoret olivat myös hyvin mukana ja esimerkiksi Olga Oinas-Panuman läpimeno oli näiden vaalien iloisimpia asioita, puheenjohtaja suitsuttaa.

Tuoreen piirin puheenjohtajan Marjut Lehtosen mukaan keskustan viesti saatiin aluevaaleissa hyvin läpi. (Kuva: Pohjois-Pohjanmaan Keskusta)