Perustuslain muutoksen kiireellisyydestä äänestetään huomenna – vauhdittaisi tiedustelulakien etenemistä
Perustuslain muutoksen kiireellisyydestä äänestetään huomenna iltapäivällä eduskunnan istunnossa. Muutoksen kiireelliseksi julistaminen mahdollistaisi uusien tiedustelulakien säätämisen vielä ennen ensi huhtikuun eduskuntavaaleja.
Perustuslakivaliokunta linjasi viime kuussa, että luottamuksellisen viestin salaisuutta voidaan rajoittaa, jos tietoa hankitaan kansallista turvallisuutta vakavasti uhkaavasta tai sotilaallisesta toiminnasta. Tällaisten toimien tulisi kuitenkin olla mahdollisimman kohdennettuja ja rajattuja.
– Paljon on ollut keskustelussa, salliiko tämä massavalvonnan. On syytä selvästi todeta, että ei salli, perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Tapani Tölli (kesk.) vakuutti tiistaina istunnossa.
Vaikka esitys on saanut jo hyvin laajan tuen yli hallitus–oppositio-rajojen, vieläkään ei ole täysin päivänselvää, että muutos menee läpi kiireellisenä huomenna kello 14 alkavassa istunnossa. Kiireelliseksi julistaminen vaatii eduskunnassa viiden kuudesosan enemmistön annetuista äänistä.
Itse perustuslain muutoksen tarpeellisuudesta ei vaikuta olevan eduskunnassa erimielisyyttä, mutta muutoksen kiirehtimistä vastustaa ainakin vasemmistoliitto.
Kansanedustaja Markus Mustajärvi (vas.) puhui tiistain istunnossa eduskunnan ”ulkopuolella nostatetusta paineesta” ja vihjaili, olisiko Airistolla jokin aika sitten nähdyllä viranomaisoperaatiolla voinut olla yhteyttä tiedustelulakiasiaan.
– Oliko sattumaa, että eduskuntatyön yhteyteen ajoittui tämä operaatio? Mustajärvi kyseli.
Perustuslain muutoksen kiirehtimisen puolesta tehtiin kannatettu esitys istunnossa tiistaina iltapäivällä, mikä käytännössä mahdollistaa äänestyksen kiireellisyydestä keskiviikkona.
Esimerkiksi perussuomalaisten kantoja kiirehtimiseen odotetaan kiinnostuksella. Ryhmän odotetaan kertovan kannoistaan viimeistään huomenna keskiviikkona eli vain jokin aika ennen äänestystä.
Kiirehtimistä esitti hallituspuolue keskustan Tölli, ja sitä kannatti suurimman oppositiopuolueen SDP:n kansanedustaja, puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari.
Eduskunnassa tuotiin jälleen esille myös perusteluja sille, miksi perustuslain muutosta ja tiedustelulakeja olisi syytä kiirehtiä.
– Meillä on selvästi turvallisuustilanne heikentynyt, ja kuten olemme täällä kuulleet, olemme muiden maiden tiedustelutiedon varassa. Samaan aikaan meillä on tarve varautua Suomen kansallista turvallisuutta uhkaavaan toimintaan, sanoi SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan tehtäviä hoitava Johanna Ojala-Niemelä.
Varsinaiset lait siviili- ja sotilastiedustelusta sekä tiedustelutoiminnan valvonnasta ovat eduskunnan käsiteltävinä. Ojala-Niemelä uskoo, että perustuslain muutoksen kiireelliseksi julistaminen mahdollistaisi sen, että tiedustelulait voitaisiin saada voimaan jopa tämän vuoden lopussa tai vuodenvaihteessa.
Perustuslain muuttaminen on selvästi kovemman lukon takana kuin tavallisten lakien.
Jos vähintään viisi kuudesosaa (5/6) annetuista äänistä kannattaa kiirehtimistä keskiviikon äänestyksessä, niin lähtökohtaisesti samalla hyväksytään myös itse perustuslain muutos, vahvistettiin eduskunnasta STT:lle tiistaina.
Varsinaisesta perustuslain muutoksesta tarvitaan eduskunnan mukaan toinen äänestys vain siinä tapauksessa, että asiasta tehtäisiin tiistain istunnossa kannatettu hylkäysehdotus. Tällöin varsinainen muutos vaatisi vielä kahden kolmasosan (2/3) enemmistön annetuista äänistä. Ainakaan tiistain istunnon alkupuolella ei ollut tiedossa mahdollisia hylkäysehdotuksia.
Jos perustuslain kiireellinen muuttaminen ei menisi läpi, vaan muutos käsiteltäisiin tavanomaisessa järjestyksessä, pitäisi perustuslain muutos hyväksyä tämän eduskunnan lisäksi myös seuraavassa eduskunnassa.
Juttua täydennetty kauttaaltaan klo. 16.00 ja taulukolla klo. 19.13