Perussuomalaisten Purra kannatuslaskusta: "Huono galluptulos huonon vaalin jälkeen"
Perussuomalaiset uskoo, että puolueen kannatussyöksyn taustalla on se, ettei puolue ole kyennyt viestimään, mitä hyvää se on saanut aikaan.
– Toisaalta vaikea talouden tilanne, työllisyyden heikko kehitys, työttömyyden kasvu ja monet muut ulkoa päin vaikuttavat tekijät tähän meidän järjestelmäämme on onnistuneesti esitetty hallituksen syyksi. Emme ole riittävän hyvin pystyneet tätä taklaamaan, sanoi perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra toimittajille eduskunnassa torstaina.
Ylen eduskuntavaalien kannatusmittauksessa hallituspuolue perussuomalaisten kannatus romahti neljä prosenttiyksikköä edelliseen mittaukseen verrattuna. Ylen kyselyn mukaan puoluetta äänestäisi vain 11,4 prosenttia kantansa kertoneista, jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt.
– Iso pudotus. Huono galluptulos huonon vaalin jälkeen, Purra sanoi.
Perussuomalaiset sai kuntavaaleissa 7,6 ja aluevaaleissa 7,8 prosenttia äänistä.
Puoluesihteeri Harri Vuorenpään mukaan jonkinlaista peräaaltoa odotettiin alue- ja kuntavaalien jälkeen.
– Mutta tokihan tuo tiputus on melko raju, hän sanoi STT:lle.
Ylen gallupin haastattelut tehtiin 14. huhtikuuta ja 6. toukokuuta välisenä aikana, ja hallitus kertoi kehysriihipäätöksistään 23. huhtikuuta. Hallitus päätti isoista tuloveronkevennyksistä, jotka Veronmaksajain Keskusliiton laatimien arvioiden mukaan laskevat prosentuaalisesti eniten suurituloisten palkansaajien veroastetta.
STT kysyi Vuorenpäältä, katsotaanko puolueessa, että ”mainehaitta” rikkaiden veronalennuksista on kaatunut muita hallituspuolueita enemmän perussuomalaisten niskaan.
– Toki siellä oli myös sellaisia asioita, jotka eivät olleet niin sanotusti meidän asioita, mutta niin se hallituskoalitiossa vaan yleensä menee.
Hän korostaa, että riihessä saatiin aikaan perussuomalaisten kannalta hyviä asioita.
– Ne liittyivät nimenomaan keski- ja pienituloisten veroalennuksiin, omaishoitajiin ja niin edelleen.
Kannatuslasku otetaan puolueessa vakavasti. Vuorenpään mukaan keskustelua käydään siitä, mitä pitäisi muuttaa ja mitä pitäisi tehdä paremmin. Esimerkiksi hän nostaa viestinnän äänestäjille.
Purran mukaan kesäkuun puoluekokous on oikea paikka pohtia, tarvitaanko puolueen linjaan jonkinlaista muutosta.
Ylen gallupissa keskusta kiri kolmanneksi suosituimmaksi 15,6 prosentin kannatuksella. Keskustan puheenjohtaja Antti Kaikkosen mukaan oleellista on trendi, jonka mukaan puolueen kannatus on näyttänyt olevan vahvistumaan päin.
– Toivottavasti olemme itse tehneet jotain oikeinkin, mutta ehkä hallituksen kompurointikin siihen vaikuttaa, hän sanoi toimittajille eduskunnassa.
Suosituimpana puolueena jatkaa lähes kaksi prosenttiyksikköä kannatustaan nostanut SDP (25,3 prosenttia). Toiseksi suosituin oli kokoomus 20,2 prosentin kannatuksella.
Vasemmiston kannatus nousi hieman ja oli 9,4 prosenttia. Vihreillä kannatus taas laski lähes prosenttiyksikön 7,9 prosenttiin.
RKP:n kannatus oli 3,9 ja kristillisdemokraattien 3,5 prosenttia. Liike Nytin kannatus oli 0,9 prosenttia.
Taloustutkimuksen toteuttamassa mittauksessa haastateltiin yli 2 400 ihmistä puhelinhaastatteluina ja nettipaneelissa.
Virhemarginaali on suurimmillaan kaksi prosenttiyksikköä suuntaansa.