Perussuomalaiset ovat tehneet maahanmuutosta puhumisen vaikeaksi, keskustajohtaja Saarikko sanoo Apu-lehdessä – “pitää varautua valtavaan määrään vihapostia ja huorittelua“

Politiikka

Suomi tarvitsee työvoimaa ulkomaita, mutta perussuomalaiset ovat johdatelleet maahanmuuttokeskustelun vaikeille vesille, keskustan puheenjohtaja, tiede- ja kultturiministeri Annika Saarikko toteaa Apu-lehden haastattelussa.

– Kun poliitikko sanoo mitä tahansa maahanmuutosta, pitää varautua valtavaan määrään vihapostia ja huorittelua, Saarikko sanoo.

Hän huomauttaa, että maataloudessa on pitkät perinteet ulkomailta tulevien kausityöläisten työllistämisessä.

Poliitikkojen arvostelu on Saarikon mukaan välillä asiatonta. Eräässä eläkeputkipäätökseen liittyvässä viestissä häntä kutsuttiin ihmisvihaajaksi, Avussa kerrotaan.

– Kauheaa, miksi joku haluaa sanoa näin. Olisipa mahdollisuus tavata tämä ihminen ja puhua kasvokkain, Saarikko sanoo.

Hän nimeää ikäihmisten asian kuntavaalien tärkeimmäksi kysymykseksi.

– Kun olin peruspalveluministerinä keväällä 2019, vanhustenhuollon laiminlyönnit tulivat julki. Vastuussa olivat kunnat, jotka olivat tilanneet palveluita, firmat, jotka tavoittelivat voittoa, ja pohjimmiltaan kaikki me suomalaiset, jotka olimme katsoneet sormien läpi sitä kilpailutusta, sellaista huutolaisvanhuutta. Haluan, että sille on vaihtoehtoja, Saarikko kertoo Avussa.

Kommentit (14)

 • TOLONEN PASI

  ”Perussuomalaiset ovat tehneet maahanmuutosta puhumisen vaikeaksi”
  Millä tavalla?
  PS nostaa ongelmat esiin eikä hyssyttele niinkuin Saarikko ja muu hallitus haluaa.
  Saarikko kehuu kausityöntekijöitä, pitkine perinteineen.
  Eli hyväksyykö ministeri matalapalkkauksen Suomessa? Siitähän tässä on kysymys.
  Muutaman euron tuntipalkalla työtä tekevät on hyvä asia Suomelle?
  Entäpä mitä sanoo ministeri Saarikko niistä maahanmuuttajista, jotka elävät sosiaaliturvalla saaden vuokratukea ym. Heitä on nimittäin paljon varsinkin pääkaupunkiseudulla.
  Kaikki tämä maksetaan verovaroista ja on pois kantaväestöltä.
  Työperäinen maahanmuutto on täysin hyväksyttävää jos ko. työntekijät pystyvät elättämään itsensä ja perheensä Suomessa. Ikävä kyllä nykytilanne maassamme on ihan jotain muuta.

 • Lukija98

  Saarikko olisi aiheesta hiljaa kun näkisi, minkä määrän vihapostia Perussuomalaiset saavat jatkuvasti. Meitä uhataan tappaa, yksi murhayritys lienee jo tehtykin. Kun tästä huolimatta rohkenemme puhua maahanmuuton epäkohdista, vihaposti nousee aina potenssiin 100.

  Eli me emme ole tehneet mistään keskustelusta vaikeaa, vaan päinvastoin toivoneet avointa asioiden käsittelyä, mikä tuntuu olevan mahdotonta hallituspuolueiden edustajille.

  Saarikolta toivoisi myös reilua ulostuloa siitä, miten työntekijöiden asemaa parantaa se, että ulkomailta tuodaan halpatyövoimaa, mikä syrjäyttää kantasuomalaiset työnhakijat työmarkkinoilta. Onko keskustan uusi kanta se, että työskentelyn on tapahduttava pelkällä harrastepohjalta, eikä perheelle elannon hankkimiseksi, kuten perinteisesti on ymmärretty? Palkkojen on riitettävä pakollisiin elinkustannuksiin ilman, että työntekijä joutuu menemään sosiaaliluukulle suoraan 8-tuntisen työpäivänsä päätteeksi.

 • Lukija63

  Tolonen Pasi miksi sinä perussuomalaisia puolustat kun puhut niin kuin keskustalaisetkin. Ongelmana ovat tietenkin maahanmuuttajanaiset jotka työllistyvät tosi hitaasti, mutta heitähän ei taida maahan tulla ilman muuta perhettä. Tuo kotiin jääminen on heidän kulttuurista toimintaa. Siksi se on hidasta työllistyä ilman kielitaitoa. Persuthan katsovat heidänkin kouluttamisensa KOTOUTTAMISEN olevan turhaa rahantuhlausta.
  Lukija 98 on huolestunut kun heitä vihataan ja uhkaillaan. SIISTIKÄÄ kieliasuanne sillä se paranee. Jos Perussuomalaiset voittavat kunnallisvaaleissa niin paljon kun itse uskovat on se maamme KUNNALLISHENKILÖSTÖLLE t o s i hankalaa ja kiusaamiset ja kovat puheet aiheuttavat paljon porua, irtisanomisia ja oikeustaisteluita. Olen kunnllisvirkailijoiden puolella. Toivon että he saavat olla rauhassa äkkiarvaamattomilta lausumilta ja vihamielisiltä teoilta. SIKSI OLISI hyvä että heillä ei olisi eniten ehdokkaita vaaleissa. Pidetään ne 18.4. turvallisesti.

 • Lukija21

  Ministerin kannattaa erottaa työ – ja sosiaaliperäinen maahanmuutto. Jokainen työtä tekevä, sillä toimeentuleva ja perheensä elättävä on tervetullut Suomeen. Maahanmuutosta voidaan puhua, kunhan se tehdään rehellisesti ja oikeilla termeillä.

 • Lukija4

  Kyllä Annika Saarikko puhuu vakavasta ongelmasta, jota esiintyy laajemminkin perussuomalaisten puheissa laidasta laitaan. Kokonaisuuksien hallinta on tarkoituksellisesti tai tahattomasti täysin heidän ajatusmaailmaan kuulumattomia. Herkutellaan pienillä hyvillä asioilla ja laaditaan luetteloita ongelmista. Kysymälläkään ei saada vastauksia heidän ratkaisuista ongelmiin, puhumattakaan miten ne sovitetaan suuriin kokonaisuuksiin. Näiltä osin vastauksena tulee kaiken maailman ihmeellistä ja asiaan kuulumatonta – kuulija (lukija) saa sen vaikutelman, että he vastaavat yhteenvetona ”ne eivät ole meidän murheita, muiden tehtävänä on hoitaa ihmisten asioita”.

  • Lukija21

   Ongelma on vakava. Turvapaikanhakijat Lähi-idästä ja Afrikasta työllistyvät erittäin heikosti. Jopa toisen polven em. maahanmuuttajataustaiset työllistyvät selvästi valtaväestöä heikommin. Kotouttaminen takkuaa. Asioista pitää puhua oikeilla nimillä. Lukija 4 lienee perehtynyt yli 100 vuotta sitten tapahtuneeseen suomalaisten muuttoliikkeeseen Amerikkaan ja 1960 – 70 luvuilla tapahtuneeseen muuttoliikkeeseen Ruotsiin. Monet muuttajat varmasti epäonnistuivat, mutta työtä hakemaan lähteneet ja sitä tekemään halukkaat selviytyivät ilman ”kotouttamisohjelmia” vallan hyvin. Tällaisia muuttajia Suomi tarvitsee.

   • Lukija4

    Yritin nostaa esiin, miten näitä ongelmia konkreettisesti voitaisiin yhdessä hoitaa. Samalla pienenkin ongelman hoitaminen on sovitettava kokonaisuuksiin, viime kädessä ne ovat valtakunnan korkeimpaan päätökseen liittyviä. Liian helpot ratkaisut ja möläyttelyt vaikuttavat jopa valheelta, aiheuttavat sitä kautta tarpeetonta katkeruutta ja epätoivoa – toivottavasti tällaiseen ei pyritä.

 • Lukija90

  Saarikko munasi nyt pahasti vaalien alla,kun tunnistaa ja sanoittaa noin.
  Mistä asiat alkoivat? V.2015 maahantulon(Ruotsin avustuksella) jälkeen kansalaiset lähes puolueista riippumatta alkoivat kriittisesti kysellä valtavien meidän maksamien maahantulorahojen perään. Alkoivat myös raiskaukset täälläpäin vinhasti kiihtyen ja levisivät ympäri maan. Jopa suominaisystävien tappoja tapahtui yms. Jos kantasuomalainen kysyi liikaa näitä uusia epäkohtia,alkoi rasistiksi leimaus. Usein epäkohtien kysyjä oli kokoom.,keskustasta tai perussuomalaisista. Vasemmisto ja vihreät sekä rkp olivat näitä rasistikirveen heittäjiä. Oli paljon myös keskustasta naisia,jotka eivät ymmärtäneet keskustamiehiä. Ei ole pj.Saarikko tehtäviensä tasalla,jos ei edellä mainittua tiedosta. Kausityöntekijöistä ulkomailta pitää luopua niin,että kotimaisille maksetaan kunnon palkka ja tuote maksaa siten vähän enemmän. Mansikasta ei voi täysin sanoa,made in Finland,koska työväki on ulkomailta.

 • Lukija4

  Vuoden 2015 tapatumat yllättivät Euroopan housut kintuissa ja tästä alkoi hallitsematon maahan muutto myös Suomeen. Suomi sai aika pian asiat hallintaan esimerkiksi Tornion vastaanotto keskuksen kautta. Sen hoitamisesta hallitusti selvittiin olosuhteisiin nähden hyvin. Tällä hetkellä maahan muutto ei ole suuri ongelma, mutta sitä kuitenkin halutaan pitää jostain syystä tarpeellisena. Mielestäni piehtarointi menneissä ajoissa ilman oppimisen tarkoitusta on jälki viisautta. Kyllä ajatukset ja tarmo on syytä suunnata nykyaikaan ja tulevaisuuteen – niihin voidaan vaikuttaa, menneisyyteen vähemmän.

  • Lukija21

   Korona on ollut tehokas jarru sosiaaliperäiselle maahanmuutolle. Lukija 4:n kannattaa ottaa opikseen historiasta ainakin se: ”Jos et tiedä, mistä olet tulossa, et tiedä minne olet menossa.” Tornion ja Raja-Joosepin kautta tuli tp-hakijoita niin kauan, kuin naapurit sen sallivat. Suomen omilla toimilla ei ollut muuta vaikutusta kuin olla laukun kantajan asemassa ja osoittaa ”huippuosaajille” hotellitason majoitusta.
   Kun konkreettisia esityksiä ja katsetta tulevaisuuteen haluat, niin tässä muutama ehdotus:
   – tp- hakijoiden pitää asua siellä, missä asumiskustannukset ovat alhaisimmat (ei siis kalliilla pk-seudulla)
   – Suomen kansalaisuuden saa, jos on elänyt maassa nuhteettomasti 5 vuotta ja osoittaa tulevansa toimeen palkallaan
   – tp-hakijan on otettava vastaan ruumiilliseen kuntoonsa nähden työtä kuin työtä
   – palkka vähennetään sosiaalietuuksista
   – perheen yhdistäminen on mahdollista vasta, kun hakija on saanut Suomen kansalaisuuden ja todistetusti kykenee elättämään itsensä ja perheensä ilman toimeentulotukia
   – jos et ole työssä, opiskelet täysipäiväisesti Suomen (Ruotsin) kieltä ja osaamistasoosi nähden sopivaa ammattia
   – jos syyllistyt rikokseen, josta tuomitaan ehdottomaan vankeuteen, palaat sinne mistä tulitkin.
   Lisää tulee, jos nämä eivät riitä.

 • Lukija13

  Ihmettelen Perussuomalaisten menestystä. Onko suomalaisten sivistystaso näin kaunaista ja vihaista? Kohta Suomen asioista päättää äkäiset ihmiset, jos mitään ei korjata. Saatan hiukan ymmärtää autoritaarisia maita jossa herkästi rangaistaan….mutta eihän me Suomessa sellaista haluta. Ei vihapuheet hyviltä tunnu.

 • Lukija67

  Saarikon kannattaisi muistaa se totuus että äänestäjien pettämisellä on hintansa

 • Mustikka

  Kyllä maataloudessakin pitäisi päästä siihen, ettei ulkomaisia kausityöläisiä tarvittaisi. Kausityöläiset vievät rahat ulkomaille (pahentaa velkaantumista) ja kausityöläisiin turvatuminen on vaara omavaraisuudelle. Maatalouden tukemistahan perustellaan omavaraisuudella ja jos kriisi voi estää kausityöläisten tulon maahan, ei maatalous täytä omavaraisuuden määritelmää eikä silloin ole perusteltua maksaa maataloustukia. Yhtä hyvin maataloustuotteet voidaan ostaa ulkomailta markkinahintaan.
  Pitäisi miettiä miksi maahanmuutto aiheuttaa niin paljon katkeruutta. Onko oikein, että sillä lisätään sukupuolivääristymää, tulijat pääasiassa miehiä. Eikö Saarikkoa käy yhtään sääliksi ilman aviopuolisoa olevat maaseuden miehet. Saarikko edistää edelleen nykyisessä hallituksessa tätä kehitystä.
  Onko oikein, että koko ikänsä pienipalkkaista työtä tekevä suomalainen ei työnsä aikana saa juuri enemmän rahaa käteen kuin vieraista maista sosiaaliturvalle ja kotiuttamisavuille tullut maahanmuuttaja. Kaiken lisäksi tämä muukalainen saa eläköityessään lähes saman eläkkeen takuueläkkeen ansiosta kuin ikänsä työtä pienellä palkalla tehnyt suomalainen.
  Onko oikein, että että osa näistä muka turvaa etsivistä muukalaisista aiheuttaa turvattomuutta suomalaisille raiskauksilla ja pahoinpitelyillä.
  Onko oikein, että osa tulijoista ei noudta ihmsioikeuksia mm. naisia sortamalla kulttuurillansa perustellen.
  Niinkuin Niinistö sanoi, Suomen kansalaisuus on arvokas asia eikä sitä tulisi antaa niille, jotka eivät sitä anasaitse. Kansalaisuuden saaminen on Suomessa liian helppoa ja sitä tulisi kiristää. Mitä toimenpiteitä Saarikko on tekemässä tämän eteen. Maahanmuuttoon on saatava valikoitavuutta, jos katkeruutta halutaan vähentää..

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen