Perinteiset jouluruuat maistuvat sekasyöjille, mutta nuoret aikuiset ja kasvissyöjät kaipaavat jo vaihtelua – yksi juhlapöydän klassikoista jakaa mielipiteet
Joulu on suomalaisille edelleen merkittävä juhla, ja neljä viidestä suomalaisesta pitää ruokaa keskeisimpänä joulutunnelman tekijänä.
Samaan aikaan noin kolmannes (31 prosenttia) kansasta toivoo lisää vaihtelua joulun perinteisiin ruokiin.
Tiedot selviävät elintarvikealan tukkuliiketoimintaan keskittyvän perheyritys Lejoksen kyselystä.
Eniten muutosta kaipaavat joustavaa kasvissyöntiä noudattavat kuluttajat (66 prosenttia).
Samoilla linjoilla ovat siipikarja-, kala-, kasvis- ja vegaanista ruokavaliota noudattavat kuluttajat, joista niin ikään enemmistö (56 prosenttia) haluaisi nauttia uusista ruokalajeista joulupöydässä.
Nykyiseen joulupöytään huomattavasti tyytyväisempiä ovat sekasyöjät, joista vain neljännes kaipaa uusia ruokavaihtoehtoja.
Ikäryhmissä vaihtelua jouluruokailuun kaivattiin eniten 18–24-vuotiaiden joukossa, joista lähes puolet (42 prosenttia) kaipaa uusia makuja joulun ruokailuun.
Vastaava luku 55–75-vuotiaiden joukossa on 25 prosenttia.
Kaksi viidestä 18–24-vuotiaasta toivoo uusia vaihtoehtoja erityisesti joulun jälkiruokiin ja makeaan herkutteluun. Heidän vastauksissaan suklaat ja konvehdit, joulutortut ja piparkakut olivat keskimääräistä tärkeämpiä.
Useimmiten joulupöydän kattaukseen toivotaan uusia kasvis- ja kalaruokia sekä terveellisempiä vaihtoehtoja tavanomaisille jouluruoille.
Myös kansainvälistyminen näkyy toiveissa, sillä viidennes (19 %) vastaajista kaipaa jouluruokailuun uusia makuja maailmalta.
Miesten ja naisten välillä eroja löytyi painotuksissa – uudet kasvisruoat vetävät keskimäärin enemmän naisia puoleensa ja miehet puolestaan kaipaavat joulupöytään uusia lihavaihtoehtoja.
Yksittäisistä jouluruuista etenkin lipeäkala on suomalaisten mielestä aikansa elänyt. Kolmannes laittaisi sen jo vaihtoon.
Vanhanaikaisena pidettiin myös rosollia, johon päivitystä toivoi kuudennes vastaajista. Kuitenkin vähintään yhtä suuri määrä suomalaisista pitää rosollia yhtenä tärkeimmistä joulupöydän ruoista, mikä alleviivaa rosollin roolia mieltymysten jakajana.
Aikansa eläneiden jouluruokien kärkilistalle päätyivät myös maksalaatikko, luumu-rusinakeitto ja -kiisseli sekä karjalanpaisti.
Bilendi Oy:n toteuttamaan kyselyyn osallistui 1055 18–75-vuotiasta vastaajaa 12.–17. lokakuuta.