Peräpohjolan keskustapiiri jyrähtää: "Vihreä siirtymä ei saa tehdä Lapista siirtomaata"
Peräpohjolan keskustapiiri on huolissaan Euroopan komission käynnistämän Green Dealin vaikutuksista Lappiin. Ohjelman tavoitteet ovat kannatettavia, mutta keskustalaiset pelkäävät, että Lapin rooli voi tulevaisuudessa olla vain etelän hyvinvoinnin takaava raaka-ainereservaatti.
EU tavoittelee vihreän kehityksen ohjelmallaan sitä, että Eurooppa olisi vuoteen 2050 ilmastoneutraali. Ohjelma kasvattaa samalla Lapin strategista merkitystä raaka-aineiden tuottajana.
– Lapin luonto on ainutlaatuinen ja ekosysteemi on herkkä muutoksille. Green Dealin yhteydessä on käytävä keskustelua kasvun rajoista. Kestävässä kehityksessä korostuvat taloudellinen, ympäristöllinen ja sosiaalinen näkökulma, piirin kannanotossa todetaan.
Peräpohjolan keskustalaiset eivät halua, että Lapista tehdään siirtomaa Green Dealin varjolla.
Keskustapiirin kokous keräisi Tornioon yli viisikymmentä osallistujaa pitkän koronatauon jälkeen.
Erityisesti puheenjohtaja Annika Saarikon puheenvuoro innosti kokousedustajat kysymään, miten Meri-Lapin terveydenhuolto turvataan, ovatko ikääntyneet yhteiskunnalle vain rasite, kuka omistaa Tornionjoen, mikä on maa- ja metsätalouden tilanne tai kuinka rajayhteistyössä myös Norjan raja otetaan huomioon.
Kansanedustaja Katri Kulmuni peräsi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulta esitystä Lapin kahden sairaalan mallista. Ministeri on luvannut tuoda esityksen syksyllä eduskunnan käsittelyyn, jolla turvattaisiin Kemin ja myös Savonlinnan sairaalan toiminta.
– Syksy on jo pitkällä ja aika käy vähiin, mutta esitystä ei vielä tuotu eduskunnalle, Kulmuni ihmetteli.
Kulmuni oli huolissaan siitä, että julkisen talouden tasapainottaminen ei ole toteutunut kuten vaalikauden alussa suunniteltiin. Kulminin mielestä työllisyystoimet ovat olleet hintavia, ja niillä ei ole saavutettu asetettuja tavoitteita.
Keskustapiirin puheenjohtaja Tanja Joona nosti omassa puheenvuorossaan esille aluevaalien merkityksen. Joonan mielestä aluevaaleissa kysymys on lappilaisten tulevaisuudesta.
– Siitä, millaisia ja missä sosiaali- ja terveyspalvelut ovat ja siitä, onko koko maassa elämisen edellytyksiä. Kysymys on meidän suomalaisten lähipalveluista ja kotiseudusta sekä tasa-arvoisemman Suomen rakentamisesta. Siksi myös minä olen ehdolla, Joona muistutti.
Peräpohjolan ja Lapin piirit nimeävät aluevaaleihin yhteensä 73 ehdokasta.
Tanja Joonan lisäksi aluevaaleissa Peräpohjolan ehdokkaina ovat Tuire Kourula, Juha Taanila, Eero Tuokila, Paavo Väyrynen, Marjo Appelgrén, Tommi Lepojärvi, Helena Kaikkonen-Tiensuu, Matti Myllykangas, Olavi Maansaari, Tuula Ylisaukko-oja, Esko Tavia, Eero Ylimartimo, Juha Berg, Outi Keinänen, Ismo Säily, Pekka Pelttari, Elli-Maria Kultima ja Tapani Melaluoto.
Lapin piiri nimesi kaksi viikkoa sitten myös 19 ehdokasta.
Ylitorniolainen Tanja Joona jatkaa Peräpohjolan piirin puheenjohtajana. Myös varapuheenjohtajat Tuula Eilittä (Keminmaa) ja Olli Rainio (Tornio) valittiin yksimielisesti jatkokaudelle.
Piirihallituksen jäseniksi valittiin Pirkko Rauhala, Sari Jurva, Lasse Haapaniemi, Janne Kauppi, Anne Sipola, Jaakko Pelimanni, Keijo Kumpula ja Seppo Alatörmänen.