Paperiliiton lakonuhan sovittelu jatkuu viime tinkaan asti – tehtaita ajetaan alas jo ennen viimeisen sovittelun alkamista

Metsäteollisuuden edustajan mukaan lakon välttäminen on ”mahdollista mutta vaikeaa”. Työsulun mahdollisuutta hän ei kommentoi.
Työmarkkinat

Paperiliiton lakonuhkaan haetaan ratkaisua viime hetkiin asti, vaikka tehtaita ajetaan jo alas. Paperiliiton ja työnantajien Metsäteollisuuden välisen kiistan sovittelu jatkuu sunnuntaina iltapäivällä.

Kiistaa soviteltiin viimeksi perjantaina illalla. Kuudelta alkanut tapaaminen jatkui valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla yli puolenyön. Osapuolet palaavat Bulevardille sijaitsevaan toimistoon kello 15.

Kahden sovittelutapaamisen välillä työnantajia edustava Metsäteollisuus ja palkansaajaleirin Paperiliitto eivät ole neuvotelleet keskenään, osapuolet kertovat.

– Nyt katsotaan viikonloppuna omissa ryhmissä, mitä saadaan eteenpäin. Etsimme vastauksia erilaisiin kysymyksiin, mistä sopu saataisiin aikaiseksi, Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala kertoo.

Työnantajapuoli puolestaan kertoo valmistautuneensa työtaisteluihin. Sellutehtaiden alasajo alkoi jo perjantai-iltana ja myös paperitehtaat ajetaan alas viikonlopun aikana, Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén kertoo.

– Meillä on alasajot käynnissä, eli valmistaudumme näiden lakkojen vastaanottamiseen, Hollmén sanoo.

Paperiliiton kaksiviikkoinen lakko uhkaa alkaa maanantaiaamuna. Hollmén arvioi, että lakon välttäminen on ”mahdollista mutta vaikeaa”.

Jo aiemmin on varmistunut, että maanantaina alkavat ammattiliitto Pron toimihenkilöiden kaksiviikkoinen lakko metsäteollisuudessa sekä Teollisuusliiton niin ikään kaksiviikkoinen lakko mekaanisessa metsäteollisuudessa eli sahoilla ja vaneritehtailla.

Mekaanisen metsäteollisuuden sovittelu jatkuu tiistaina. Ala oli kolmen päivän lakossa jo joulukuussa. Silloin Metsäteollisuus jatkoi lakkoa kuusipäiväisellä työsululla. Harkitseeko järjestö tällä kertaa työsulun käyttöä lakon jatkeeksi, jos sopua ei löydy?

– En kommentoi, Hollmén toteaa.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto on niukkasanainen myös lakon mahdollisen jatkamisen suhteen. Petri Vanhalan mukaan Paperiliitto puolestaan on keskittynyt sovun löytämiseen.