Pamin Selin: Kyllä tämä vakavasti yhteiskuntasopimusta heiluttaa
Palvelualojen ammattiliitto Pam ei lähde neuvottelemaan yhteiskuntasopimuksesta.
Suurliiton kielteinen päätös oli iso yllätys, ja päätös keikuttaa yhteiskuntasopimuksen syntymisen edellytyksiä.
– Meidän hallituksemme keskusteli aiheesta kolme tuntia. Pääsiallinen argumentaatio liittyi siihen, että on turha käydä tällaista välivaihetta, koska luottamus maan hallitukseen on niin heikkoa. On uskomus, että vaikka me tehtäisiin millainen sopimus, maan hallitus tuo sellaisia asioita kuitenkin päätettäväksi, joilla työntekijöiden asemaa muissa asioissa sitten vielä heikennetään, puheenjohtaja Ann Selin sanoi STT:lle.
Selin esitti Pamin hallitukselle, että tietyin reunaehdoin liitto olisi lähtenyt sopimukseen mukaan.
Hallituksen enemmistö oli kuitenkin toista mieltä. Pamin hallituksen päätös ei ollut yksimielinen, vaan siitä äänestettiin. Äänestystulos oli Selinin mukaan 11-5.
Hallituksen enemmistö halusi laittaa pelin poikki jo tässä vaiheessa.
– Olen pettynyt. Ajattelin, että me katsoisimme kaksi kuukautta ja yrittäisimme vakavissamme neuvotella. Uskoin, että tällä sopimuksella me voisimme saada paremman lopputuloksen kuin sillä, että hallitus tekee omin päin päätöksiä näissä asioissa, missä heillä päätöksenteko-oikeus on, Selin sanoo.
SAK:n hallituksen maanantaisessa kokouksessa Selin aikoo äänestää Pamin hallituksen päätöksen mukaisesti sopimusta vastaan.
Kaataako Pamin päätös yhteiskuntasopimuksen?
– Me olemme tehneet päätöksen omalta osaltamme. Ei sitä pakoon pääse, että me olemme Suomen suurin ammattiliitto. Kyllä tämä ainakin vakavasti sitä heiluttaa, Selin arvioi.
Pam valmistautuu nyt liittokohtaisiin sopimusneuvotteluihin.
– Meidän suurimmat sopimuksemme ovat katkolla vasta ensi vuoden alussa, joten nyt ei ole kiirettä, Selin toteaa.
Pamiin kuuluu noin 230 000 jäsentä.
Puuliitto on ehdollisesti valmis hyväksymään yhteiskuntasopimuksen. Puuliitto edellyttää, että SAK:n hallitus hyväksyy sopimuksen.
Lisäksi edellytyksenä on, että maan hallitus poistaa niin kutsutut pakkolait valmistelusta, luopuu 1,5 miljardin euron leikkauksista ja veronkorotuksista sekä toteuttaa veronkevennykset hallitusohjelman mukaisesti.
Puuliiton mukaan kaikkien sen työehtosopimusten neuvotteluissa on päästävä liittoa tyydyttävään ratkaisuun toukokuun loppuun mennessä.
Rakennusliitto ei hyväksy yhteiskuntasopimusta. Liiton hallitus päätti, että liitto neuvottelee uudet työehtosopimukset ensi talvena.
Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi kertoo kuitenkin, että hän aikoo SAK:n hallituksessa pidättäytyä äänestämästä sopimuksen puolesta tai vastaan.
Rakennusliiton mukaan yhteiskuntasopimuksessa määritelty kilpailukykypaketti on jo käytössä rakennusalalla.
Rakennusliiton kaikki työehtosopimukset ovat voimassa helmikuun 2017 loppuun.
Liitto kertoo käyvänsä aikanaan työehtosopimusneuvottelut omista lähtökohdistaan työmarkkinoiden yleisen palkkalinjan huomioon ottaen.
Tehy on valmis aloittamaan neuvottelut kilpailukykysopimuksen pohjalta.
STTK:lainen Tehy ilmoittaa samalla neuvottelutuloksen olevan julkisen sektorin kannalta hyvin hankala ja alakohtaisiin neuvotteluihin lähdetään pitkin hampain.
Päätös oli yksimielinen.
Tehyn mukaan käsittelyssä ollut neuvottelutulos on kuitenkin huonoista vaihtoehdoista vähiten huono ja niin sanotut pakkolait olisivat olleet pahempi vaihtoehto.
Metalliliitto on lähdössä neuvotteluihin mukaan, vaikka kertoo suhtautuvansa kilpailukykysopimukseen erittäin kriittisesti. Sen mukaan sopimus on yksipuolisesti vain palkansaajien toimeentuloa kiristävä.
Metalliliitto asettaa tiukat reunaehdot osallistumiselleen neuvotteluihin. Se edellyttää muun muassa, että maan hallituksen on toimittava täsmälleen kilpailukykysopimuksessa sovitun mukaisesti.
SAK:n hallitus päättää keskusjärjestön kannan maanantaina.
Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoi STT:lle, että tämänhetkisin tiedoin hän arvioi hallituksen päättävän, että SAK ei ole mukana kilpailukykysopimuksessa.
Juttua täydennetty kello 17.07 Puuliiton, Rakennusliiton ja Tehyn ja Metalliliiton kannoilla.