Lyly toivoo hallitukselta selvää viestiä: Miten käy leikkauksille ja veronkevennyksille?
Jo neljä SAK:laista liittoa on ilmoittanut, etteivät ne lähde neuvottelemaan työmarkkinajärjestöjen neuvottelutuloksesta eli kilpailukykysopimuksesta.
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly sanoo STT:lle olevansa harmissaan siitä, että monet liitot ovat ilmoittaneet jäävänsä kilpailukykysopimuksen ulkopuolelle.
Hän sanoo kuitenkin ymmärtävänsä liittoja, sillä paketti on etenkin pienipalkkaisille aloille vaikea. Hän myös osasi odottaa, että osa liitoista suhtautuu sopimukseen kriittisesti.
TV 1:n iltauutisten haastattelussa Lyly ei ottanut kantaa, miten sopimuksen lopulta käy.
– Tämä on kuitenkin parempi kuin se toinen vaihtoehto, Lyly viittasi ns. pakkolakisopimukseen.
Lyly sanoi suhtautuvansa tilanteeseen realistisesti ja lupasi että sopimusta viedään eteenpäin ja työ jatkuu myös viikonloppuna.
SAK:n jäsenkunnasta noin 40 prosenttia on suhtautunut ratkaisuun kriittisesti.
– 110 vuotta työehtoja on yritetty parantaa. Nyt ensimmäistä kertaa tehdään kierros, jossa työaikaa pidennetään ilman ansiokompensaatiota. Sen lisäksi tehdään nollakorotukset ja sosiaalivakuutusmaksuja siirretään työntekijöille. Nämä jo yksistään olisivat vaikeita, Lyly sanoo.
Palvelualojen ammattiliiton PAMin poisjäänti oli silti Lylylle yllätys.
Lyly toivoo Suomen hallitukselta nyt selkeää viestiä siitä, peruuko se ehdolliset leikkaukset ja miten käy veronkevennyksille.
Lyly ei halua vielä spekuloida sitä, hyväksyykö SAK:n hallitus maanantaina neuvotteluratkaisun.
Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder pitää tilannetta onnettomana, kun useat liitot ovat ilmoittaneet jäävänsä kilpailukykysopimuksen ulkopuolelle. Hänen mukaansa Suomi joutuu maksamaan hirveän hinnan, jos sopimus kaatuu.
Fjäder arvioi keskustelun jatkuvan ja sanoo, että on maan hallituksen asia päättää, tuleeko se jälleen liittoja vastaan.
Fjäderin mielestä neuvoteltu kilpailukykysopimus on tasapuolinen. Hänen mukaansa hallitus on jo tullut reilusti palkansaajaliikettä vastaan.
Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL, Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT, Rakennusliitto ja Palvelualojen ammattiliitto PAM ovat ilmoittaneet, etteivät jatka yhteiskuntasopimukseksikin kutsuttuja neuvotteluja.
SEL ilmoitti jo torstaina, ettei se hyväksy työmarkkinajärjestöjen neuvottelemaa yhteiskuntasopimusta. SELin liittohallitus päätti asiasta yksimielisesti.
Lisätty faktalaatikko kello 19.57. Lauri Lyly kommenttia täydennetty kello 20.43.