Päivi Räsänen vaatii Suomea tunnustamaan Armenian kansanmurhan – jopa 1,5 miljoonaa armenialaista tapettiin toisen maailmansodan aikana

Ihmisoikeusrikkomukset

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) on tänään jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen. Räsäsen mukaan Suomen tulisi tunnustaa Armenian kansanmurha, jossa arvioiden mukaan 1,5 miljoonaa armenialaista tapettiin ensimmäisen maailmansodan aikana. 

–  Euroopan parlamentti kehotti vuonna 2015 kaikkia Euroopan unionin jäsenvaltioita tunnustamaan Armenian kansanmurhan. Suomi ei ole kuitenkaan kehotuksesta huolimatta tunnustusta antanut. Uhrien jälkeläiset Suomessa ja maailmalla odottavat yhä Armenian kansanmurhan tunnustamista, Räsänen huomauttaa. 

Armenian kansanmurhan ovat tunnustaneet esimerkiksi Euroopan parlamentti, Euroopan neuvosto, suuri joukko Euroopan unionin jäsenvaltioita sekä muun muassa Yhdysvallat, Venäjä ja Kanada. 

–  On yllättävää, että Suomi ei ole ihmisoikeuksia kunnioittavana maana tässä joukossa mukana.

Räsänen kertoo tiedotteessaan, että Turkin näkemyksen mukaan toimet olivat ”välttämättömiä” armenialaisten kapinallisten toiminnan vuoksi, mutta nykytutkimus on nähnyt asian toisin.

Turkkilaisten vuonna 1915 toimeenpanemat armenialaisten joukkoteloitukset ovat yksi 1900-luvun järkyttävimpiä tapahtumia. Miehiä, naisia ja pieniä lapsia karkotettiin, kidutettiin, raiskattiin, murhattiin ja poltettiin elävinä, Räsänen toteaa tiedotteessaan.

Turkki kieltää armenialaisiin kohdistuneiden väkivaltaisuuksien määrittelemisen kansanmurhaksi.