Päijät-Hämeen Keskustanaiset huolissaan työelämän ikäsyrjinnästä

Ikäsyrjintä

Päijät-Hämeen Keskustanaiset on huolissaan työpaikoilla tapahtuvasta ikäsyrjinnästä, joka on varsin yleistä.

Suomessa on syrjinnän kieltävä laki, mutta se ei riittävästi suojaa ikäsyrjinnältä. Nuoria ei oteta töihin, koska heiltä puuttuu työkokemusta ja vanhempia ei palkata, koska he ovat liian vanhoja. Työelämään kelpuutetaan naisjärjestön mukaan vain ”täydellisessä iässä” olevat.

Suomessa on Päijät-Hämeen Keskustanaisten tiedotteen mukaan valtava määrä osaavia yli viisikymppisiä, jotka eivät pääse näyttämään osaamistaan työelämässä. Tämä on kansantalouden näkökulmasta suurta resurssien haaskausta.

– Työnantajilla on harhaluulo, ettei ”vanha koira opi uusia temppuja”. Tämä on aivotutkijoidenkin mielestä väärä olettamus. Ennemminkin kyse on siitä, ettei heidän koulutuksestaan huolehdita.

– On yrityksen etu, jos työpaikalta löytyy eri-ikäisiä työntekijöitä. Asiakkaiden ikähaarukka on laaja ja omanikäisen asiakaspalvelijan on helppo samaistua asiakkaan tarpeisiin, Päijät-Hämeen Keskustanaiset toteaa.

Yksittäinen ihminen ei voi juuri vaikuttaa syrjinnän ehkäisemiseen työelämässä.

Päijät-Hämeen Keskustanaisten mielestä tarvitaan myös valtiovaltaa mukaan näyttämään mallia ja tukemaan asenteiden muuttamista.

Ihmisen itsetunto rapautuu, kun joutuu hakemaan loputtomasti työpaikkoja eikä kuitenkaan pääse niistä mihinkään. Silloin ihminen turhautuu ja masentuu, vaikka taidot ja osaaminen olisivat kohdallaan. Sen jälkeen töiden hakeminen ja saaminen on entistä hankalampaa.

– On erittäin tärkeää, että työyhteisöissä työskentelee eri-ikäisiä ja eri sukupuolta olevia ihmisiä. Silloin tutustumme erilaisiin ihmisiin ja ajatuksiin sekä opimme hyväksymään toisemme. Se on opettavaista ja tekee meistä kaikista vähän laajakatseisempia, Päijät-Hämeen Keskustanaiset muistuttaa.