Pääsiäisherkuttelija, nyt tarkkana suklaahyllyllä – varo haksahtamasta epäeettiseen tuotteeseen

Pääsiäinen

Pääsiäinen on yksi suklaan vuosittaisista huippusesongeista.

Vallitsevassa poikkeustilanteessa suklaata kuluu vielä tavallistakin enemmän, kun ihmiset kaipaavat pientä hemmottelua.

Reilun kaupan tekemän Suomalaisten vastuulliset valinnat -tutkimuksen mukaan lähes puolet valitsisi mieluiten vastuullisesti tuotettua suklaata. Melkein yhtä moni olisi valmis myös maksamaan siitä vähän enemmän.

Erityisesti lapsityövoiman käyttö vaikuttaa suurimmalla osalla kielteisesti suklaan ostopäätökseen.  

Lähes kolme neljästä ilmoitti jättävänsä suklaan ostamatta, jos siihen käytetyllä kaakaoviljelmällä on käytetty lapsityövoimaa.

Moni ei kuitenkaan osaa yhdistää suklaaseen lapsityövoiman käyttöä. Harvalle tulee mieleen, että vaikka itse suklaa olisi valmistettu vastuullisesti, tilanne ei välttämättä ole sama sen pääraaka-aineen osalta.

– Pitkälle jalostetun ja jopa lähialueella valmistetun suklaan osalta ei tulla ajatelleeksi keskeisen raaka-aineen alkuperän vastuullista viljelyä. Esimerkiksi banaanien kohdalla on helpompi mieltää viljelyn vastuullisuus. Suklaassa  käytetty kaakaopapu voi todellisuudessa olla lapsityövoimalla kerättyä. Tämä saattaa tulla monille yllätyksenä, Reilu kauppa ry:n toiminnanjohtaja Janne Sivonen. toteaa

Suurin osa maailman kaakaosta tulee Länsi-Afrikasta. Siellä lapsityövoiman hyväksikäyttö on köyhillä alueilla tavallista.

Esimerkiksi kahdessa maailman suurimmassa kaakaopapujen tuottajamaassa Ghanassa ja Norsunluurannikolla työskentelee 2,1 miljoonaa lasta terveyttä tai koulunkäyntiä haittaavissa olosuhteissa.

Reilu kauppa ry:llä on Ghanassa jo käynnissä pilottihanke kaakaontuotannossa, ja lisärahoitus mahdollistaa toiminnan laajentamisen uusille alueille maan sisällä.

– Reilun kaupan osuuskunnat saavat Reilun kaupan lisää, jota he voivat ohjata esimerkiksi lasten koulutukseen tai terveydenhoitoon, Sivonen kertoo.

Hän muistuttaa pääsiäisen herkkuostoksille lähteviä, että lähes kaikkien ruokakauppojen suklaahyllyistä löytyy Reilun kaupan -merkillä varustettuja vaihtoehtoja.

­Niitä valitsemalla autetaan myös heikossa asemassa olevia kauempana ja pitkäjänteisesti koko heidän elämänsä ajan, Sivonen muistuttaa.