Pääministeri Marin tapasi Berliinissä SPD:n liittokansleriehdokas Scholzin

Keskiviikkona Marin hyvästelee väistyvän liittokanslerin Angela Merkelin.
Ulkopolitiikka

Pääministeri Sanna Marin (sd.) aloitti kaksipäiväisen Berliinin-vierailunsa tiistaina. Ensimmäisen päivän ohjelmassa oli tapaaminen hallitusneuvotteluja käyvän Olaf Scholzin kanssa. Scholz on Saksan sosiaalidemokraattien liittokansleriehdokas.

Keskiviikkona Marin tapaa väistyvän liittokanslerin Angela Merkelin.

Marin esiintyi Berliinissä myös Maailman terveyshuippukokouksessa. Vuosittain järjestettävään kokoukseen osallistuu useita Maailman terveysjärjestö WHO:n jäsenmaita sekä muun muassa kansainvälisiä järjestöjä.

Marinin puheenvuoro käsitteli hyvinvointitaloutta. Puheessaan Marin nosti esiin, että luottamus parantaa yhteiskuntien kriisinkestävyyttä. Hän kehotti ottamaan opiksi pandemianaikaisista kokemuksista.

–  Pandemia on osoittanut, että oikean lähestymistavan avulla on mahdollista niin suojata haavoittuvassa asemassa olevia, puuttua eriarvoisuuteen kuin turvata sekä terveys että talous, Marin sanoi puheessaan.

Marinin ohjelmaan kuului myös tapaaminen WHO:n pääjohtajan Tedros Adhanom Ghebreyesusin kanssa kahden kesken.

Marin pääsi tapaamaan Scholzin kiinnostavaan aikaan, sillä Saksan hallitusneuvottelut ovat pyörähtäneet virallisesti käyntiin.

Koalitiohallitusta kasaavat kolme puoluetta pyrkivät saamaan neuvottelut valmiiksi seuraavien viikkojen aikana niin, että Scholz voisi aloittaa liittokanslerina joulukuun alkupuolella.

Sosiaalidemokraatit (SPD) neuvottelee hallituksen muodostamisesta vihreiden ja liberaalipuolue FDP:n kanssa. Hallitusneuvottelujen aikataulua on kuvailtu kunnianhimoiseksi.

SPD sai syyskuun liittopäivävaaleissa suurimman äänisaaliin. Kakkoseksi jäi Merkelin edustamat kristillisdemokraatit (CDU/CSU). CDU ja CSU kokivat vaaleissa karvaan tappion, ja ne joutunevat liittopäivillä oppositioon ensimmäistä kertaa 16 vuoteen.