Pääkaupunkiseudun vuokrat ovat nousseet muuta Suomea vähemmän
Pääkaupunkiseudun vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat ovat nousseet tänä vuonna muuta Suomea vähemmän.
Tilastokeskuksen mukaan vuokrat nousivat pääkaupunkiseudulla yhden prosentin vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Muualla Suomessa vuokrat nousivat 2,1 prosenttia tammi–maaliskuussa.
Yksiöiden vuokrat ovat nousseet vähemmän. Niissäkin nousu on ollut maltillisempaa pääkaupunkiseudulla kuin muualla maassa. Vapaarahoitteisten yksiöiden vuokrat nousivat pääkaupunkiseudulla 0,5 prosenttia ja muualla Suomessa 1,8 prosenttia.
Tilastokeskuksen luvut kuvaavat vuodessa tapahtunutta muutosta, eli vuokria on verrattu viime vuoden ensimmäisen neljänneksen vuokriin.
Vuokrien kehitys on alkuvuonna jatkunut samansuuntaisena kuin viime vuonna. Esimerkiksi Helsingissä vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat viime vuoden aikana 0,3 prosenttia. Sen sijaan kahdessa muussa isossa kasvukeskuksessa, Turussa ja Tampereella, vuokrat nousivat 1,8 ja 1,7 prosenttia viime vuonna.
Ilmiötä selittää ennen muuta kysynnän ja tarjonnan suhde, arvioi hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola vuokravälitysyhtiö Vuokraturvasta. Hänen mukaansa pääkaupunkiseudulla on vuokra-asunnoissa paikoitellen ylitarjontaa.
– Pitkään oltiin tilanteessa, jossa pääkaupunkiseudulle valmistui noin tuhat uutta vuokra-asuntoa joka kuukausi, Metsola sanoo STT:lle.
– Tämä lisäys tuli markkinaan, jolla oli jo ennestään paikoin ylitarjontaa.
Vaikka rakentamista on Metsolan mukaan viimeksi kuluneen vuoden aikana jarrutettu, pysähdys ei käy käden käänteessä.
Lisäksi pääkaupunkiseudun vuokrat ovat euromääräisesti olleet hyvin korkealla tasolla. Alueen vuokrissa ei ole niin paljon nostovaraa kuin muualla Suomessa, Metsola arvioi.
– Ihmisten maksukyky on entistä rajallisempi, kun yleinen kustannustaso on laajasti noussut.
Metsola muistuttaa, että pääkaupunkiseudulla vuokratasossa on myös eniten hajontaa Suomessa. Erot esimerkiksi eri kaupunginosien välillä ovat suuria.