Ovaska: Kansanvallan porttikielto kumottava oppilaitoksissa

Demokratia

Keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska vaatii oppilaitoksia lopettamaan poliittisen toiminnan porttikieltonsa ja osallistumaan demokratian edistämiseen.

Ovaskan mukaan óppilaitokset näkevät usein poliittisen toiminnan vain hankaloittavan oppilaitosten perustehtäviä eli koulutusta ja tutkimusta. Erityisesti useissa ammattiopistoissa ja ammattikorkeakouluissa kuntavaalit eivät saa näkyä millään tavalla oppilaitosten käytävillä.

Puoluesihteeri pitää kansanvallan porttikieltoa tarpeettomana.

– Miten on mahdollista, että maassa, joka antoi ensimmäisenä Euroopassa naisille äänioikeuden, oppilaitokset jarruttavat demokratian edistymistä, hän kysyy.

Yle uutisoi maanantaina, että vuoden 2012 kuntavaaleissa alle kolmannes alle 30-vuotiaista käytti äänioikeuttaan. Myös nuorten ehdokkaiden määrä laski edellisiin vaaleihin verrattuna.

– Korkea äänestysaktiivisuus on kaikkien yhteiskunnan toimijoiden vastuulla. Etenkin nuorten demokratiasuhdetta on vahvistettava. On hätkähdyttävää, että osa yhteisistä oppilaitoksistamme ja korkeakouluistamme vieraannuttaa äänestysikäiset opiskelijansa äänestämisen kaltaisista kansalaisoikeuksista, Ovaska hämmästelee.

Puoluesihteerin mielestä oppilaitokset voisivat ottaa esimerkkiä Lapin yliopistosta.

– Siellä koulutus ja kampuselämä eivät ole häiriintyneet poliittisten toimijoiden sisäänmarssista, vaan se on tuonut yhden yhteiskunnan tärkeistä sektoreista luonnolliseksi osaksi opiskelijoiden arkea. Lapin kokemukset toimivat rohkaisevana esimerkkinä myös muille oppilaitoksille, Ovaska esittää.