Ouluun kyberturvallisuuden tutkimuskeskus

Suomen ja USA:n yhteisprojekti avoin yliopistoille ja tutkimuslaitoksille
Tietoturva

Oulun yliopiston ympärille syntyy uusi kyberturvallisuutta tutkiva keskus. Sen takana on suomalaisia ja yhdysvaltalaisia voimia.

Uusi Cyber Security and Software Engineering Research Site -tutkimusyksikkö on avoin kaikille suomalaisille yliopistoille ja tutkimuslaitoksille. Sen on määrä toimia osana yhdysvaltalaista Serc-keskusta, joka on tutkinut 13 yliopiston ja yli 20 teollisen ja julkishallinnollisen partnerin voimin ohjelmistojen ja järjestelmien turvallisuutta Yhdysvalloissa vuodesta 2010 alkaen.

– Informaatioturva, ICT-laiteturva ja kyberturva, luettelee keskuksen tutkimuskohteita professori Tapio Frantti Oulun yliopistosta STT:lle.

Hän huomauttaa, että keskuksen ei ole määrä tutkia vain julkishallintoa tai yrityksiä kohtaavia uhkia, vaan myös tavallista kansalaista koskevia ongelmia. Esimerkkeinä hän mainitsee nettikiusaamisen ja verkkomaksamisen ongelmat.

Keskus saa rahoitusta muun muassa Tekesiltä, yrityksiltä ja yliopistolta, Frantti kertoo. Amerikkalaisen Serc-keskuksen rahoittajana toimii puolestaan yritysten ohella myös Yhdysvaltain kansallinen tiedesäätiö NSF. Frantin mukaan tällä hetkellä yhdysvaltalaisten rahoitus menee keskuksen yhdysvaltalaispuolelle ja suomalaisraha suomalaiselle.

– Kun saadaan ohjelma käyntiin, on mahdollisuus, että suomalaiset yritykset tekevät yhteistyötä yhdysvaltalaisten yliopistojen kanssa ja yhdysvaltalaiset yritykset suomalaisten yliopistojen kanssa.

– Hyvin laaja osaaminen on käytössä, Frantti sanoo.

Suomen kyberturvaosaaminen sai kehuja korkealta taholta eli presidentti Donald Trumpilta, kun presidentti Sauli Niinistö vieraili Valkoisessa talossa elokuun lopussa.