Ottawan sopimus sai aikanaan vauhtia kampanjasta, jota tuki myös prinsessa Diana
Ottawan jalkaväkimiinat kieltävään sopimukseen on Suomen lisäksi liittynyt yli 150 maata, mukaan lukien kaikki EU-maat. Joukosta puuttuvat muun muassa Venäjä, Yhdysvallat, Kiina ja Intia.
Viro, Latvia, Liettua ja Puola ovat ilmoittaneet aikeistaan irtautua sopimuksesta.
Sopimus sai nimensä siitä, että aloitteen kieltää jalkaväkimiinojen käyttö, valmistus, myynti, varastointi ja kuljetus teki Kanadan ulkoministeri Lloyd Axworthy vuonna 1996.
Kansalaisjärjestöillä ja -aktivisteilla oli näkyvä rooli hankkeen edistämisessä. Noin 1 400 järjestön tukema kampanja jalkaväkimiinojen kieltämiseksi (ICBL) ja sen koordinaattori Jody Williams saivat vuonna 1997 Nobelin rauhanpalkinnon työstään. Myös prinsessa Diana kampanjoi miinakiellon puolesta.
Suomessa ratkaiseva äänestys sopimukseen liittymisestä oli eduskunnassa marraskuussa 2011. Liittyminen hyväksyttiin äänin 110–47. Sen puolesta äänestivät Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen kuusi puoluetta, eli kokoomus, Sdp, vihreät, vasemmistoliitto, Rkp ja kristillisdemokraatit.
Oppositiossa perussuomalaiset oli yksituumaisesti liittymistä vastaan, keskustan ryhmä jakautui kannattajiin ja vastustajiin.
Suomi tuhosi liittymisen jälkeen varastossa olleet jalkaväkimiinansa. Viimeiset putkimiinat räjäytettiin vuonna 2015.