Orpo pitää pakolaistilannetta erittäin huolestuttavana

Euroopalla on muutama kuukausi aikaa löytää ratkaisu, sisäministeri arvioi
Pakolaiskriisi

Pakolaisvirtojen yltyminen jälleen on erittäin huolestuttavaa, katsoo sisäministeri Petteri Orpo (kok.).

Orpon mukaan Eurooppaan tuli viime kuussa enemmän turvapaikanhakijoita kuin koskaan aiemmin, pääasiassa Länsi-Balkanin reittiä ja Turkista Kreikkaan.

– Tämä on opettanut sen, että pienetkin erot EU:n jäsenmaiden välillä voivat nopeastikin vaikuttaa maahanmuuttajien liikkeisiin Euroopan sisällä, Orpo sanoi politiikan toimittajien tilaisuudessa.

Orpon mukaan viimeisen viikon aikana Suomeen tulleet 2 400 turvapaikanhakijaa osoittavat ministerin mukaan, että uusi aalto Eurooppaan vaikuttaa myös Suomeen.

Tilanne pakottaa parakki- ja telttamajoituksiin, kun muita tiloja ei ehditä ottamaan käyttöön riittävän nopeasti.

Välillä hakijamäärät saatiin jo laskuun.

– Tultiin sieltä jopa kuudensadan turvapaikanhakijan päivistä noin sadan tasolle, jota voi pitää Euroopan tasolla vähintäänkin siedettävänä.

Turvapaikanhakijoista tullaan ministerin mukaan hyväksymään noin kolmannes, ne joiden turvapaikan tarve katsotaan todelliseksi.

Palauttamaan joudutaan tuhansia ihmisiä, jotka määritellään paremman elämän toivossa liikkeellä oleviksi siirtolaisiksi.

Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden rakenne on viime aikoina muuttunut.

Irakilaisten osuus on laskenut 70 prosentista, nyt ´tulijoista on afganistanilaisia noin 60 prosenttia. Syyrialaisten osuus on ollut hyvin pieni, parin prosentin luokkaa.

Orpon mukaan asiaan on reagoitu jo jäädyttämällä afganistanilaisten turvapaikkapäätökset. Turvapaikkapäätöskriteerit käydään läpi kansainvälisesti vertaillen ja selvitetään Afganistanin turvallisuustilanne.

Ministerin mukaan tilanne on kokonaisuutena todella vaikea, ja aikaa ratkoa kriisi on Euroopan kannalta vain muutamia kuukausia.

Ensimmäisenä on vaikeuksissa Schengen-alue. Se kaatuu Orpon mukaan hyvin nopeasti, jos tilannetta ei saada hallintaan.

– Schengenhän ei tällä hetkellä toimi, sen nyt jo kaikki tunnustavat. Mutta mitä kauemmin menee siihen, että Eurooppa saa kokonaisuudessaan tilanteen hallintaan, sitä enemmän näemme itsekkäitä tai omista lähtökohdista lähteviä ratkaisuja. Koska on vain pakko tehdä jotakin.

Pakolaisvirran hillinnässä avainasemassa olisi sisäministerin mukaan Turkki, jonka kanssa pitäisi päästä nopeasti sopimukseen yhteistyöstä.

– Turkki pystyisi auttamaan pakolaisia alueellaan ja patoamaan tulvaa, ministeri painottaa.

Orpo muistuttaa, että viikko pari sitten Euroopan kovaan ytimeen kuuluva Itävalta ryhtyi jo aidan rakentamiseen.

– Saksassa käydään erittäin kovaa sisäistä keskustelua. Ja Saksa katsoo nähdäkseni hyvin tarkkaan nyt, alkavatko nämä Euroopan yhteiset toimet purra.

Ruotsin pitäisi Orpon mielestä vielä harkita järjestelykeskuksen perustamista Etelä-Ruotsiin.

– Silloin tietenkin paine on Tanskalla, sen jälkeen Saksalla. Mutta se on ainoa tie tilanteen ratkaisemiseksi.

Orpon mukaan Schengen-sisärajatarkastusten aloittaminen ei auttaisi Suomea , koska nykyisellä mallilla saadaan tavoitettua kaikki turvapaikanhakijat. Kansainväliset sopimukset velvoittavat ottamaan turvapaikanhakijan vastaan ja tutkimaan hänen asiansa.

– Jos haluamme tehdä muuta, lakkaamme noudattamasta kansainvälisiä sopimuksia. Ja se ei ole sitten ihan sisäministerin asia enää sellaisia asioita miettiä.