Oppositio yrittää tee-se-itse -vanhuspalvelulakia – tarjoaa hallituspuolueille kynää ja paperia
Oppositio on kaivanut arsenaalistaan uuden työkalun vanhuspalvelujen hoitajamitoituksen saamiseksi lakiin.
Oppositio on koonnut rivinsä yhteiseen lakialoitteeseen, jolla vanhuspalvelut mitoitettaisiin 0,7 hoitajaan potilasta kohti vielä tällä vaalikaudella.
Opposition mukaan lakialoite käsiteltäisiin sosiaali- ja terveysvaliokunnassa jäljellä olevina viikkoina ja tuotaisiin suureen saliin käsiteltäväksi vielä ennen eduskunnan jääntiä vaalivapaalle maaliskuun puolivälissä.
Pohjiksi on kaivettu entisen peruspalveluministerin Maria Guzenina-Richardsonin (sd.) vuonna 2012 valmistelema, mutta tuolloin kokoomuksen torjumaksi tullut esitys asiasta.
– Tästä näkee, että kun oppositio on yhtenäinen, niin oppositiostakin pystyy vaikuttamaan ja auttamaan hallitusta omassa toiminnassaan, Guzenina-Richardson maalaili opposition tiedotustilaisuudessa.
Guzenina-Richardsonilla oli tarjota jo valmis muotoilu asian hoitamiseksi: ”Henkilöstömitoituksen tulee olla ympärivuorokautisessa palveluasumisessa ja pitkäaikaisessa laitoshoidossa vähintään 0,7 täysiaikaista työntekijää palveluja saavaa iäkästä henkilöä kohti.”
Oppositio tarjoaa lakialoitettaan myös hallitusryhmien allekirjoitettavaksi.
Suurimman oppositioryhmän SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman sanoi haluavansa kokoomukselta vielä selvyyttä siihen, mikä puolueen kanta hoitajamitoituksesta oikein on.
Lindtmanin tulkinta on, että kokoomuksen kanta 0,7-mitoitukseen jäi auki vaikka puheenjohtaja Petteri Orpo kantaansa asiaan muuttikin.
– Kokoomuksen kanta nyt näidenkin kommenttien jälkeen jää edelleen auki: onko se valmis sitoutumaan siihen, että mitoitus kirjataan lakiin vai ovatko nämä puheet voimassa vain vaaleihin asti? Tästä ei saa nyt tehdä koulutuslupausta, Lindtman näpäytti.
Vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto varautui kuitenkin jo siihen, ettei mitoitusta ehditä enää tällä vaalikaudella käsitellä eduskunnassa.
Hän ehdotti, että puolueiden puheenjohtajat laittavat nimet paperiin ja sitoutuvat siihen, että seuraava hallitus säätää sitovammin ja tiukemmin hoitajamitoituksesta.