Oppositio ryöpytti, hallitus puolusti sote-ratkaisuaan – “Ei anneta avaimia yksityisille pörriäisille“

”Kyse fundamentaalista ajatteluerosta”
Sote

Oppositio pääsi maanantaina eduskunnan lähetekeskustelussa moukaroimaan hallituksen esitystä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamiseksi.

Hallituksen riveistä puolestaan harmiteltiin sitä, että oppositio tyrmäsi mallin heti kättelyssä.

Lisäksi monissa hallituspuolueiden puheenvuoroissa varoitettiin, että sote-uudistuksen kaatuminen johtaisi nykyjärjestelmän rapautumiseen ja varojen loppumiseen.

Toteutuessaan hallituksen sote-malli mullistaisi nykyisen järjestelmän, jossa vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista on kunnilla.

Hallitus esittää, että jatkossa tehtäviä hoitaisi 21 hyvinvointialuetta.

Niiden rahoitus ja ohjaus tulisi valtiolta. Päävastuu palveluiden järjestämisestä olisi julkisella puolella, mutta palveluita voitaisiin hankkia myös yksityisiltä yrityksiltä.

Etenkin kokoomus listasi säälimättömästi syntejä, joita puolue oli löytänyt hallituksen lakiesityksestä.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho (kok.) kutsui lakipakettia ”massiiviseksi hallintomyllerrykseksi”, joka ei paranna lasten, nuorten, mielenterveyspotilaiden tai vanhusten palveluita.

Laihon mukaan hallituksen ehdotus johtaisi sen sijaan terveysvakuutuspohjaiseen järjestelmään ja eriarvoisuuden kasvuun.

Lisäksi Laiho varoitteli esityksen keskittävän palveluita sekä karsivan pienten kuntien ja lähiöiden palveluita.

– Se johtaisi lähidemokratian rapautumiseen ja monen kunnan hautajaisiin.

Perussuomalaiset nostivat tikun nokkaan lähinnä maakuntaveron.

– Verot eivät saa nousta. Me maksamme niitä jo ihan riittävästi, Arja Juvonen (ps.) varoitteli. 

Oppositiopuolueen mielestä uudistus olisi myös pitänyt valmistella parlamentaarisesti, kaikkien eduskuntapuolueiden yhteistyönä.

Kokoomuksen Antti Häkkäsen mukaan pelkkä terveydenhuoltolain uudistaminen takaisin ihmisille paremmat lääkäripalvelut kuin soten kaltainen jättiuudistus.

Häkkänen myös syytti hallitusta siitä, että soten kasvavat kustannukset heikentäisivät hyvinvointiyhteiskuntaa ainakin seuraavien 15 vuoden ajan.

Vasemmistoliiton ryhmäpomo Paavo Arhinmäki kertoi ymmärtävänsä hyvin, miksi juuri kokoomus kailottaa sote-moitteitaan kaikkein kuuluvimmin.

Arhinmäki piikitteli kokoomusta viime hallituksen sote-ratkaisusta.

– Tässä uudistuksessa ei ole kolmen miljardin (euron) automaattileikkuria sote-palveluihin ja toisaalta ei anneta avaimia yksityisille pörriäisille, vaan huolehditaan julkisesta puolesta. Jos tällä parannetaan sote-palveluita, mikä on keskeisempi osa hyvinvointiyhteiskuntaa?

Häkkäsestä erimielisyydet vasemmiston kanssa olivat perustavanlaatuisia.

– Tässä on kyse fundamentaalista ajatteluerosta kokoomuksen ja vasemmistoliiton välillä. Me ajattelemme niin, että hyvinvointiyhteiskunta on tulevaisuudessa vahva vain ja ainoastaan, jos talous pelaa sen alla kunnolla. Jos kustannukset lähtevät hansikkaasta, ei palveluita pystytä järjestämään.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) myönsi, että kokoomuksen peräänkuuluttamat työllisyystoimet on hoidettava aikanaan, jotta julkisen sektorin menoihin on varaa.

– Mutta nyt keskustellaan sote-uudistuksesta ja sitä logiikkaa en ymmärrä, että jos laitamme lisää rahaa hyvinvointipalveluihin, me heikentäisimme hyvinvointiyhteiskuntaa.

Silti Lohi lupasi, että sote-valiokunta perehtyy tarkasti hallituksen esityksen rahoitusratkaisuun.

– Yksi asia pitää kuitenkin tulla selkeäksi. Kenenkään hoito ei jää kiinni siitä, että rahat loppuisivat.