Oppositio höykytti hallituksen luonto- ja ilmastotoimia – "Päätösten lykkääminen tulee aina vain kalliimmaksi"
Oppositio arvosteli tiukkasanaisesti hallituksen luonto- ja ilmastotoimia asiaa koskeneen välikysymyskeskustelun yhteydessä keskiviikkona. Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja Maria Ohisalo (vihr.) sanoi, että ilmastokriisi ja luontokato ovat ihmiskunnan kohtalonkysymyksiä.
Hän huomautti tutkijoiden arvioivan, että Suomessakin kuumuudesta johtuvat kuolemat tulevat lisääntymään ja että Suomella on myös edessään entistä vaikeampia satovuosia sekä entistä enemmän metsätuhoja.
– Jokainen hetki, kun ilmastokriisi ja luontokato etenevät, otamme riskin siitä, että ohitamme sellaisen pisteen, jonka jälkeen ei ole enää paluuta.
Ohisalo sanoi, että hallitus on paperilla sitoutunut tavoitteisiin, mutta ei ole valmis niitä tukeviin toimiin.
Välikysymyksessä olivat mukana vihreiden lisäksi myös SDP ja vasemmistoliitto. Vasemmistoliiton ryhmäpuheenvuoron käyttänyt Mai Kivelä sanoi, että hallitus on tuhoamassa Suomen ilmasto- ja ympäristötavoitteet.
– Meillä ei ole varaa pitää neljän vuoden välivuotta ilmastokriisin suhteen, eikä meillä ole varaa laittaa luontotoimia hyllylle odottamaan toisenlaisia aikoja. Maailma kuumenee, lajeja katoaa, ja päätösten lykkääminen tulee aina vain kalliimmaksi sekä inhimillisesti että taloudellisesti.
Ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen (kok.) vakuutti, että Suomi on sitoutunut ilmastolain tavoitteisiin sekä EU-päätösten ja kansainvälisten sopimusten toimeenpanoon.
– Suomi on nopeasti irtautumassa fossiilisen energian laajamittaisesta käytöstä siten, että kilpailukykymme säilyy. Myös hiilinielun vahvistaminen on tärkeä työkalu ilmastotyössä, mutta pääpainon tulee olla päästöjen vähentämisessä mahdollisimman teknologianeutraalisti.
Mykkänen sanoi, että ilmasto- ja luontotoimia tulee edistää tasapainoisesti siten, että muutokset koetaan oikeudenmukaisiksi.
– Suomalaista luontoa suojellaan vuosittain lisää tälläkin vaalikaudella. Luonnon monimuotoisuuden vahvistaminen ja luontokadon torjuminen ovat hallitukselle keskeisiä kysymyksiä. Uutena keinona nousee yksityisrahoitteinen luontotyö, sillä minkään hallituksen rahat eivät riitä luontokadon pysäyttämiseen yksin.
Keskustelussa nousi monesti esiin vanhojen metsien suojelu. Puheenvuoroissa viitattiin Ilta-Sanomien tietoihin, joiden mukaan vanhat metsät aiotaan määritellä niin tiukasti, ettei Etelä-Suomesta löydy juuri lainkaan suojeltavaa.
Pääministeri Petteri Orpo (kok.) totesi tähän, että valmistelua asiassa tehdään hallitusohjelman mukaisesti.
– Se hallitusohjelman kirjaus, suojellaan valtion vanhoja metsiä, siitä pidetään kiinni. Se tulee koostumaan kahdesta osasta, toinen on kriteereillä määriteltävä ja toinen on Metsähallituksen omilla mailla suojelupäätöksillä tehtävä lisäsuojelu. Ja näiden täytyy muodostaa valtion mailla uskottava määrä, jotta hallitusohjelman kirjaus toteutuu.