Opiskelijajärjestöltä kiitokset Kurviselle selvitystyön käynnistämisestä: "opiskelijakuntien jäsenmäärät ja siten myös tulot ovat laskeneet merkittävästi"

Opiskelijakunnat

Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOK kiittää tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvista päätöksestä nimittää Tapio Varmola selvittämään opiskelijakuntien rahoituksen tilannetta.

– Monien opiskelijakuntien jäsenmäärät ja siten myös tulot ovat laskeneet merkittävästi sen jälkeen, kun säädösmuutokset ovat mahdollistaneet ilmaisen opiskelijatunnisteen hankkimisen ilman opiskelijakunnan jäsenyyttä, liitto kertoo tiedotteessaan.

Opiskelijajärjestön puheenjohtaja, ensi vuonna keskustaopiskelijoiden varapuheenjohtajana toimiva Oona Löytänen arvostaa sitä, että ”ministeriö on ymmärtänyt opiskelijakuntien vaikean tilanteen ja lähtenyt etsimään ratkaisua, jolla tärkeä toiminta voidaan turvata”.

– Korona-aika on osoittanut, kuinka tärkeää on, että opiskelijakunnat ovat rakentamassa yhteisöllisyyttä korkeakouluissa ja on hienoa, että myös ministeriössä tunnistetaan toiminnan merkitys.

Ammattikorkeakoulujen opiskelijakuntien tulonlähteitä ovat jäsenmaksut, ostopalvelusopimukset sekä rahoitus ammattikorkeakoululta. Erityisesti jäsenmaksuista tulevat tulot ovat viime vuosina olleet hyvin epävarmoja, kun opiskelijoiden on ollut mahdollista hankkia opiskelijakortti ilmaiseksi erilaisilta yrityksiltä, joiden toiminta ei perustu opiskelijoiden edunvalvontaan vaan erilaisten alennusten tarjoamiseen, liitto avaa tiedotteessa.

– SAMOKin tavoitteena on, että selvityshenkilön työn kautta löydetään ratkaisu, jolla voidaan turvata opiskelijakuntien talous ja pitkäjänteinen toiminta opiskelijoiden eteen.