Oikeistopopulistien nousu valiokuntien johtoon tyrmättiin EU-parlamentissa

Suomalaisia ei noussut puheenjohtajistoihin
Euroopan parlamentti

EU-parlamentin valiokunnat torjuivat keskiviikkona kansallismielisten oikeistopopulistien nousun valiokuntien johtoon. Maatalousvaliokunnan puheenjohtajaksi valittiin EPP-ryhmää edustava saksalainen Norbert Lins. Oikeudellisten asioiden valiokunnan johtoon valittiin Alde-ryhmän brittiläinen Lucy Nethsingha.

Identiteetti ja demokratia -ryhmä (ID) olisi perinteisen käytännön mukaan saanut puheenjohtajuuden näissä kahdessa valiokunnassa. Suurimmat ryhmät olivat kuitenkin sopineet ennakolta, ettei ID:n edustajia päästetä valiokuntien johtoon. ID-ryhmään Suomesta kuuluvat perussuomalaiset euroedustajat Laura Huhtasaari ja Teuvo Hakkarainen. ID-ryhmän eristämistä on perusteltu sillä, että kansallismieliset edustajat eivät ole osoittaneet vastuullista käytöstä.

Populistien tie valiokuntien johtoon nousi pystyyn myös viisi vuotta sitten, jolloin EFDD:n ja joitain konservatiiviryhmä ECR:n jäseniä ei hyväksytty puheenjohtajiksi.

Euroopan parlamentissa on yhteensä 22 valiokuntaa. Myös muut valiokunnat valitsivat pääosan puheenjohtajistostaan keskiviikkona. Suomalaisia ei noussut valiokuntien puheenjohtajiksi tai varapuheenjohtajiksi.