Nyt puhuu Juha Sipilä: Tyrmää kohuväitteet Rinteen syrjäyttämisoperaatiosta, lähetti viestin demarileiriin – “Punamultayhteistyö elää kriittisiä päiviä“

Kansanedustaja Juha Sipilä vetoaa luottamuksellisten viestien vuotajaan, jotta tämä ilmoittautuisi eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurviselle.
Hallituskriisi

Kansanedustaja Juha Sipilä (kesk.) tyrmää kohuväitteet, joiden mukaan entinen pääministeri olisi suhmuroinut kulisseissa Antti Rinteen (sd.) syrjäyttämiseksi.

– Minä en ole puuhannut mitään Rinteen kaatokokousta. Olen ainoastaan kysynyt, kokoontuuko keskustan eduskuntaryhmä ennen välikysymyskeskustelua, Sipilä kertoo Suomenmaalle.

Myös edellisellä hallituskaudella keskustan eduskuntaryhmä kutsuttiin koolle ennen isoja eduskuntakeskusteluja.

Postin ympärillä vellonut omistajaohjausmylly kävi viime viikonloppuna niin kierroksilla, että valmistautuminen välikysymyskeskusteluun oli Sipilän mielestä erityisen tarpeellista.

Iltalehti väitti tiistaina, että Sipilä olisi tehnyt aloitteen Rinteen kaatamiskokouksen kutsumisesta koolle. Lehti oli saanut käsiinsä keskustan kansanedustajien luottamukselliseksi tarkoitettuja viestejä.

Sipilän terveiset Utajärven torilta kuuluivat: ”Kyllä minullekin tullut viesti on pelkästään tätä. Onko meillä ryhmäkokousta ennen välikysymyskeskustelua”.

Iltalehden tulkintaa omasta aloitteellisuudestaan Rinteen kaatamiseksi Sipilä pitää hyvin erikoisena.

Kansanedustaja kertoo saaneensa valtavasti negatiivista palautetta väitteiden julkaisemisen jälkeen.

Otin tilanteeseen etäisyyttä, koska tuntuu jo periaatteessa todella hankalalta keskustella oman seuraajansa tulevaisuudesta.

Juha Sipilä

Sipilän mukaan keskustan puoluejohto otti häneen yhteyttä ennen eduskuntaryhmän kokousta.

– Kerroin puoluejohdolle, että mihin tahansa ratkaisuun puoluejohto ja eduskuntaryhmän johto tulee, niin tuen heitä.

Esityksen epäluottamuksesta Rinnettä kohtaan teki Sipilän mukaan keskustan puoluejohto ja asiasta päätettiin yksimielisesti eduskuntaryhmässä.

– Otin tilanteeseen etäisyyttä, koska tuntuu jo periaatteessa todella hankalalta keskustella oman seuraajansa tulevaisuudesta. Asetuin tässä voimakkaasti siihen asentoon, että tuen kaikin tavoin puoluejohtoa.

Sipilä kertoo lähettäneensä tänään SDP:n eduskuntaryhmän kaikille jäsenille sähköpostin, jossa hän oikoo Iltalehden uutisesta syntynyttä väärinkäsitystä.

Viestissä hän toteaa, että punamultayhteistyö elää kriittisiä päiviä. Lisäksi Sipilä vannoo yhteisen luottamuksen lujittamisen nimeen.

– Tulen antamaan kaiken tukeni yhteistyökyvyn ja luottamuksen palauttamiseksi Keskustan ja SDP:n välille. Haluan toivottaa Antti Rinteelle ja Sirpa Paaterolle voimia vaikeassa tilanteessa. Olen valmis juttelemaan kenen kanssa tahansa, tulemaan ryhmäänne tai tekemään mitä vaan luottamuksen palauttamiseksi.

Keskustan eduskuntaryhmän luottamuksellisten viestien vuotamista Sipilä pitää huolestuttavana.

– Tämän yhdeksän vuoden aikana en muista näin vakavaa.

Hän vertaa ryhmäviestittelyä kahvipöytäkeskusteluun, ”jossa pohdiskellaan yhdessä tuntoja.”

Sipilä vetoaa viestien vuotajaan, jotta tämä ilmoittautuisi eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurviselle.

– Meidän muiden ei edes tarvitse tietää, kuka se oli. Tällä tavalla voitaisiin kuitenkin tietää, että vuotaja on selvillä ja saisimme palautettua luottamuksen.