Nuorkeskusta: Opintotukileikkaukset ristiriidassa keskustan pitkän linjan kanssa

Keskustan tulee muistaa asemansa sivistysliikkeenä, nuorisojärjestöt vaativat
Opintotuki

Nyt ehdotetut opintotukileikkaukset ovat täysin ristiriitaisia sekä keskustan pitkän linjan että vuosikymmeniä harjoittaman politiikan kanssa, Suomen Keskustanuoret ja Keskustan Opiskelijaliitto toteavat yhteisessä kannanotossaan.

Järjestöt muistuttavat, että Esko Ahon hallitus toteutti keskustan vuosikymmenten tavoitteen opintorahapainotteisesta opintotuesta syvimmän laman aikaan 1990-luvulla.

– Omia saavutuksia, opiskelijan toimeentuloa ja puolueen aatteellista linjaa ei saa heittää romukoppaan harkitsemattomilla, hätäisillä päätöksillä. Keskustan tulee muistaa asemansa sivistysliikkeenä kurjimpinakin taloudellisina aikoina, järjestöt vaativat.

Keskustan Opiskelijaliiton puheenjohtaja Anniina Sippolan mielestä on ristiriitaista vaatia opiskelijoita valmistumaan entistä suurempi lainataakka harteillaan, kun edessä on epävarmat työllistymisnäkymät.

– Olemme huolissamme eriarvoistumisesta ja huono-osaisuuden periytymisestä, Sippola sanoo.

Keskustanuorten puheenjohtaja Hilkka Kemppi korostaa, että opintotuki ei ole opiskelijoiden kiristysväline.

– Jos käsittelisimme opintotukea sosiaaliturvana, tällaisia leikkauksia ei kehdattaisi edes ehdottaa, Kemppi toteaa.

Nuorkeskustan mielestä opintotuen takaisinperinnän korkea rangaistusmaksu on puolitettava 7,5 prosenttiin.

Lisäksi nykyistä kohtuutonta opiskelijoihin kohdistuvaa leikkausta tulisi helpottaa siirtämällä opiskelijat yleisen asumistuen piiriin sekä siirtämällä opintotuki opetus- ja kulttuuriministeriöstä sosiaali- ja terveysministeriön alaisuuteen.

Perustulokokeilun pitäisi järjestöjen mielestä koskea kaikkia suomalaisia opiskelijoita.