Norjassa vapautettiin naaleja luontoon ja pian ne leviävät myös Suomen puolelle – Metsähallitus muistuttaa ihmisiä tärkeästä asiasta

Luonto

Norja on vapauttanut 25 naalia lähelle Suomen rajaa Käsivarren tuntumaan. Asiasta kertoo Metsähallitus tiedotteellaan.

Ensimmäiset 12 naalia vapautettiin alueelle jo vuonna 2021. Nyt vapautetut naalit ovat syntyneet viime vuonna Norjassa Oppdalissa sijaitsevalla tarhalla.

Vapautettujen naalien on tarkoitus vahvistaa Norjan, Suomen ja Ruotsin pohjoisosien naalikantaa.

Vapautettujen naalien selviämistä tuetaan lisäruokinnalla. Suomen, Ruotsin ja Norjan tuntureilla on noin 250 ruokinta-automaattia, joissa naaleille on tarjolla koiranruokaa.

Vapaana liikkuvat naalit kulkevat luonnossa valtakuntien rajoista välittämättä, joten niitä saapuu ajan mittaan myös Suomen puolelle.

Suomen alueella automaatteja on nyt 24 Enontekiön ja Utsjoen tuntureilla. Metsähallitus kehottaa ihmisiä jättämään automaatit rauhaan sellaisen nähdessään, sillä ne ovat tärkeitä naalien ruokinnan kannalta.

Norjalaisessa tarhassa kasvatettujen vapauttaminen luontoon on jo aiemmin todettu toimivaksi keinoksi naalikannan vahvistamiseen.

Aiemmilla kerroilla tehtyjen vapautusten ansiosta Norjan ja Ruotsin etelä- ja keskiosien tuntureiden naalikanta on vahvistunut tuntuvasti.

Varangin niemimaalle vapautettiin naaleja vuosien 2018–2021 aikana. Kesällä 2021 siellä todettiin jo seitsemän onnistunutta naalinpesintää.

Suomen, Ruotsin ja Norjan yhteisen naalikannan kooksi arvioidaan 450 yksilöä.  Viimeinen Suomessa varmistettu naalinpesintä oli vuonna 1996. Viimeisen parin vuoden aikana naalihavaintoja on kuitenkin tehty selvästi enemmän kuin keskimäärin 2000-luvulla.