Niinistö Trumpin hävittäjäheitosta: Se oli kauppamiehen puheenvuoro

Työvierailu

Presidentti Donald Trumpin hävittäjäpuheet olivat myyjäpuolen kauppamiehen puheenvuoro, katsoo presidentti Sauli Niinistö.

Niinistö sanoi suomalaistoimittajien tiedotustilaisuudessa Washingtonissa, että presidenttien keskustelujen aikana Trumpille ei jäänyt epäselväksi, että Suomi ei ole tehnyt vielä minkäänlaista päätöstä hävittäjähankinnoista.

Trump sanoi presidenttien tiedotustilaisuudessa maanantaina, että Suomi olisi ostamassa yhdysvaltalaiselta Boeingilta suuren määrän F-18-hävittäjiä. Niinistö oikaisi tiedon myöhemmin Twitterissä.

– Myyjätaholla, jota hän tässä taisi edustaa, hyvin helposti käy niin, että menneet ja tulevat toiveet sekoittuvat, siinähän siitä oli kyse, Niinistö sanoi.

Niinistö sanoi, ettei myyjätahon kauppamiehen puheisiin kannata kiinnittää huomiota.

Muun muassa ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.) on sanonut, että väärä tieto olisi pitänyt oikaista heti.

– Vanhasen täytyy sitten pyytää selvitystä myyjäpuolen kauppamieheltä, mitä on tarkoitettu, Niinistö sanoi.

Niinistön mielestä kenellekään asioita tuntevalle ei ole voinut jäädä hävittäjähankintojen tilanteesta vääränlaista kuvaa.

Vanhasen mielestä hallituksen ja puolustusministeriön on selvitettävä pikaisesti muille neljälle yhtiölle, joiden kanssa hävittäjäkaupoista keskustellaan, että tarjouskilpailu on käynnissä.

Päätöstä ei ole vielä tehty, eikä eduskunta ole myöntänyt kauppaan määrärahoja.

Keskusteluissa presidentti Trumpin kanssa tärkeintä antia olivat Niinistön mukaan arktisen alueen asiat.

Yksittäistä syytä vierailukutsuun Niinistö ei nähnyt.

– Varmasti eurooppalainen kokonaisuus ja Venäjän naapuruus Trumpia kiinnostavat.

Niinistö sanoi, että ajatusmaailmat ovat muuttuneet sekä Trumpin että Venäjän presidentti Vladimir Putinin kohdalla.

Niinistön mukaan Yhdysvaltojen ja Venäjän päämiehet ovat lähiaikoina osoittaneet myönteistä asennetta mustan hiilen torjuntaan kohtaan. 

Niinistö lisäsi, että Suomen on Arktisen neuvoston puheenjohtajakautensa aikana jatkettava asian edistämistä. Suomen puheenjohtajakausi kestää vuodesta 2017 vuoteen 2019.

Niinistö kertoi olevansa erittäin tyytyväinen tapaamiseensa Trumpin kanssa syntyi hänen mukaansa vuoropuhelun myötä helposti keskusteluyhteys.

– Trump totesi, että kun yhteys on auki, se myös pysyy auki. Tämä on tietysti meille arvokas asia, Niinistö sanoi.

Presidentti kertoi esitelleensä Trumpille Suomea lyhyiden sloganeiden kautta. Hänelle on syntynyt käsitys, ettei Yhdysvaltojen nykyiselle valtionpäämiehelle puhuessa kannata esittää pitkiä perusteluja.

Jutun alkua täydennetty kello 17.14 ja loppua 17.37.

Linkki