Naton vastustajana tunnetun presidentti Halosen kurssi kääntyi: "Tarpeellinen toimenpide Euroopan muuttuneessa turvallisuustilanteessa"

Nato-jäsenyys

Presidentti Tarja Halonen kertoi tiistaina myönteisen kantansa Suomen Nato-jäsenyyteen.

–  Valtiojohdon eli presidentin ja hallituksen sekä eduskunnan työ yhdessä kansalaismielipiteen kanssa luo turvallisen pohjan hakea Nato-jäsenyyttä. Se on tarpeellinen toimenpide Euroopan muuttuneessa turvallisuustilanteessa, Halonen kirjoitti Twitterissä.

Halonen on tunnettu Suomen Nato-jäsenyyden vastustajana. Presidenttikautensa loppupuolella, vuoden 2011 uudenvuodenpuheessaan hän sanoi, ettei Suomen uskottava puolustus edellytä liittoutumista vaan hyviä naapurisuhteita.

Halosen Nato-kantaa kysyttiin vajaat kaksi kuukautta sitten maaliskuun lopulla Ylen haastattelussa. Hän ei tällöin paljastanut kantaansa.

Haastattelussa Halonen sanoi suhtautuneensa presidenttikaudellaan optimistisesti Venäjään. Hän puolusti päätöstä olla liittymättä sotilasliittoon vuonna 2004, jolloin Baltian maat liittyivät. Halosen mukaan sekä hänen että suomalaisten kanta oli tuolloin, että Suomen ei tule liittyä.