Mykkäsen usko TTIP-neuvottelujen aikatauluun murenee
EU:n ja Yhdysvaltain vapaakauppaneuvottelujen vieminen maaliin tavoiteaikataulussa näyttää epätodennäköiseltä, myöntää ulkomaankauppaministeri Kai Mykkänen (kok.).
Mykkänen on valanut viime aikoina sitkeästi toivoa prosessiin, jota on kyseenalaistettu vahvasti etenkin Saksasta ja Ranskasta.
Ministeri uskoo yhä, että sisältökysymyksissä voidaan päästä eteenpäin ennen Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman kauden päättymistä.
TTIP-neuvottelut on ollut tarkoitus viedä maaliin Obaman kaudella eli vuoden loppuun mennessä.
Usko tavoitteen toteutumiseen on vähitellen murentunut. Vapaakaupan vastustus on voimistunut Yhdysvaltain sekä Ranskan ja Saksan lähestyvien vaalien alla.
– Aikataulu on ehkä epävarmin kohta. Mutta tässä kannattaa pitää kynttilä elävänä koko syksyn ja päästä eteenpäin sisällön osalta, Mykkänen sanoi STT:lle Brysselissä.
Obaman seuraaja ei välttämättä suostu jatkamaan neuvotteluja siitä, mihin ne syksyn aikana jäävät.
– On se aina riski, mutta täytyy muistaa, että Yhdysvalloissa pääkritiikki kohdistuu oikeastaan Aasian talouksien pelkoon ja aasialaisyritysten epäreiluksi koettuun kilpailuasemaan.
Suomalaisministeri tapasi Brysselissä kauppakomissaari Cecilia Malmströmin sekä EU-parlamentin kauppavaliokunnan puheenjohtajan Bernd Langen.
Mykkänen sanoo olevansa astetta optimistisempi keskustelujen jälkeen.
Toiveikkuutta lisäsi etenkin saksalaisen Langen tapaaminen.
Lange edustaa sosiaalidemokraatteja, jotka ovat Saksassa suhtautuneet hyvin kriittisesti vapaakauppaneuvotteluihin. Lange osoitti kuitenkin halukkuutta neuvottelujen edistämiseen.
Mykkäsen mielestä EU-maiden tulisi kyetä avaamaan kansalaisille paremmin vapaakaupan hyötyjä.
– Suomessa aika harva tietää, että Yhdysvallat on jo nyt noussut kolmanneksi tärkeimmäksi vientikumppaniksi.
Hän viittaa tuoreisiin uutisiin Turun telakan saamasta suurtilauksesta amerikkalaisvarustamolta.
Mykkäsen mukaan kahden risteilyaluksen yhteissumma on yli miljardi euroa.
– Tämäntyyppisiä diilejä olisi paljon helpompi saada enemmän, jos meillä olisi esimerkiksi Yhdysvaltojen julkisiin hankintoihin vapaa pääsy.
Juttua on päivitetty klo 20.33