Mustikasta, suomuuraimesta ja puolukasta odotetaan hyvää satoa tänä vuonna
Mustikan tämänvuotisesta sadosta on tulossa hyvä, kertoo Luonnonvarakeskus (Luke). Sen pääsatokausi on jo alkanut Suomen etelä- ja keskiosassa. Lisäksi mustikkaa on päästy poimimaan lämpimiltä kasvupaikoilta Pohjois-Suomessa ja eteläisessä Lapissa.
Luken mukaan tänä vuonna mustikan kukista lähes 80 prosenttia pölyttyi raakileiksi saakka, mikä on erinomainen tulos. Yleensä alle 60 prosenttia mustikan kukista päätyy raakileiksi. Onnistuneen pölytyksen ansiosta mustikkaa kasvaa tänä vuonna runsaasti koko maassa.
Luken erikoistutkijan Rainer Peltolan mukaan tämänvuotinen mustikkasato on jo pääosin valmistunut. Vain Lapissa sato on vielä valmistumassa. Tulevat pari ennakoitua hellepäivää eivät ehdi Peltolan mukaan verottaa lopputulosta, sillä sateitakin on riittänyt viime päivinä.
Myös mustikan laatu on ollut onnistunut ainakin tutkijan tähän mennessä maistelemien marjojen perusteella.
– Sillä vähäisellä otoksella, joka minulla on, laatu on ihan hyvä. Sateet ovat tehneet sen, että mustikka on mukavan kokoista ja mehukastakin, Peltola toteaa STT:lle.
Heinäkuun alun sateet tulivat Luken mukaan juuri oikeaan aikaan. Joillain alueilla eteläisessä Suomessa mustikka ehti kuitenkin kypsyä ennen sateita ja marjakoko jäi pieneksi.
Myös suomuurain eli hilla tai lakka ja puolukka ovat kukkineet onnistuneesti ja niiden satonäkymät ovat suotuisat, Luke kertoo.
Peltolan mukaan itäisen Suomen poiminta-alueilla parhain hillakausi alkaa olla jo ohi, mutta eteläisessä Lapissa sesonki on parhaimmillaan.
Peltola iloitsee kolmannesta peräkkäisestä onnistuneesta hillavuodesta. Tosin hillan kasvuun kuuluvat tyypillisesti hyvin voimakkaat paikalliset vaihtelut – vierekkäisistä soista toinen voi olla täynnä marjaa ja toinen tyhjänä.
Luke kertoo myös puolukan pölyttyneen tähänastisten havaintojen perusteella hyvin ja sen raakileita olevan melko runsaasti. Tilanne kuitenkin elää vielä, sillä raakilehavaintoja puuttuu jonkun verran Pohjois-Suomesta.
Myös puolukka hyötyy sateista, vaikka se kestääkin kuivuutta mustikkaa paremmin.
– Eteläisessä Suomessakin puolukkaa odotellaan varmaan elokuulle saakka, niin kuin yleensä, Peltola sanoo.