MT:n kysely: Iso osa keskustan kannattajista tyytymättömiä pääministeri Antti Rinteeseen – Rehula uskoo heidän sulattelevan vielä puolueen hallitukseen menoa

Monelle keskustalaiselle oli yllättävä ratkaisu ja pettymys, että lähdettiin mukaan hallitukseen, keskustan varapuheenjohtaja Juha Rehula sanoo lehdelle
Hallitus

Maaseudun Tulevaisuus kysyi kansalta tyytyväisyyttä pääministeri Antti Rinteeseen (sd).

42 prosenttia kertoi olevansa erittäin tai melko tyytyväisiä Rinteen tähänastiseen toimintaan. Melko tai erittäin tyytymättömiä oli 38 prosenttia vastaajista.

Varautuneimpia olivat keskustan kannattajat, jotka jakautuivat lähes tasan tyytyväisten ja tyytymättömien kesken. Heistä kaksi prosenttia oli erittäin, ja 41 prosenttia melko tyytyväisiä.

Tyytymättömiä oli 42 prosenttia.

Puolueen varapuheenjohtaja Juha Rehula (kesk.) sanoo Maaseudun Tulevaisuudelle , että hänen mielestään tulos ei ollut yllätys.

Rehulan mukaan äänestäjien jakautuneet mielipiteet kuvaavat myös keskustan sisäisiä tuntoja.

– Puolueessa oli iso joukko joka kannatti hallitukseen menoa vaalitappion jälkeenkin, mutta oli myös joukko joka vastusti sitä, hän sanoo.

– Monelle keskustalaiselle oli yllättävä ratkaisu ja pettymys, että lähdettiin mukaan hallitukseen. Kun vaaleista on vielä niin vähän aikaa niin ei ole yllättävää, että tulos on tuollainen.

Rehula ei osaa arvioida, lisääntyykö keskustalaisten tyytyväisyys ajan myötä. Hänen mielestään hallitukselle testinä ovat syksyn budjettiriihi ja ensi kevään kehysriihi.

Tyytyväisimpiä pääministerin toimintaan olivat hänen oman puolueensa SDP:n kannattajat, joista peräti 77 prosenttia oli erittäin tai melko tyytyväisiä.

Vasemmistoliiton kannattajista tyytyväisiä oli 74 prosenttia, vihreiden kannattajista 71 ja RKP:n kannattajista 67 prosenttia.

Koko kansan osalta Rinteen toiminta oli erityisesti pääkaupunkiseudulla asuvien, palkkatöissä käyvien ja alle 30-vuotiaiden mieleen. Tyytymättömimpiä olivat puolestaan yrittäjät, taajaan asutuissa kunnissa asuvat sekä kaikkein suurituloisimmat.

Yli 64-vuotiaista lähes puolella peukalo kääntyi alaspäin. Tyytyväisiä eläkeikäisistä oli reilut 40 prosenttia.

Kyselyn suoritti Kantar TNS Maaseudun Tulevaisuuden tilauksesta. Siihen vastasi yhteensä 1 094 henkilöä 31.7.–5.8. välisenä aikana. Virhemarginaali on kolme prosenttia koko kansaa kuvaavalta osalta.