HS-gallup: Enemmistö suomalaisista vastustaa polttoaineverotuksen korotusta – veronkiristys kuuluu hallitusohjelmaan

Autoilu

Enemmistö suomalaisista suhtautuu kielteisesti polttoaineverotuksen kiristämiseen, Helsingin Sanomien teettämä gallup kertoo.

Kyselyn mukaan yhteensä 68 prosenttia suomalaisista vastustaa kiristystä ja 24 prosenttia kannattaa sitä.

Polttoaineverotuksen kiristäminen kuuluu pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallituksen ohjelmaan.

Hallitusohjelman mukaan fossiilisten polttoaineiden verotusta korotetaan kuluttajahintojen ennustetun nousun mukaisesti 250 miljoonalla eurolla vaalikauden aikana, mutta korotusten aikataulu on vielä avoinna.

Polttoaineverotuksen kiristämistä vastustetaan laajasti kautta puoluekentän.

Sdp:n kannattajista 67 prosenttia vastustaa polttoaineverotuksen kiristämistä. Keskustassa vastaava lukema on 76 prosenttia.

Vihreät on ainoa hallituspuolue, jonka riveissä yli puolet vastaajista – 57 prosenttia – kannattaa polttoaineverotuksen kiristämistä.

Oppositiopuolueista erityisesti perussuomalaiset suhtautuvat veronkiristykseen kielteisesti. Heistä yli 90 prosenttia vastustaa sitä.

Suopeimmin polttoaineverojen korottamiseen suhtautuvat pääkaupunkiseudulla asuvat, alle 30-vuotiaat, akateemisesti koulutetut ja opiskelijat tai ylemmät toimihenkilöt. Näistäkin ryhmistä vain vähemmistö pitää veronkorotuksia tarpeellisina.

Vastustus on kiivainta maaseudulla ja ylipäätään pääkaupunkiseudun ulkopuolisessa Suomessa.

Polttoaineverotuksen kiristys herätti arvostelua myös keskustan puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokouksessa Helsingissä kesäkuun alussa. Konkarikansanedustaja, eduskunnan nykyinen puhemies Matti Vanhanen muistutti (Suomenmaa) tuolloin, että kyseessä on pelkkä indeksikorotus.

Helsingin Sanomien teettämän kyselyn toteutti Kantar TNS oy. Kysely toteutettiin Gallup Kanava -internetpaneelissa 14.–20. kesäkuuta.

Kyselyyn vastasi 1 133 henkilöä. Tulosten virhemarginaali on noin 2,9 prosenttiyksikköä molempiin suuntiin.