MT: Sari Essayah syyttää hallitusta vallansiirrosta ilmastopaneelille

Ilmastopolitiikka

Suomen ilmastopaneeli päättää välillisesti ja puutteellisten tietojen pohjalta, teemmekö julkista taloutta vahvistavaa työllisyys- ja talouspolitiikkaa jatkossa, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kirjoittaa Maaseudun Tulevaisuuden kolumnissaan.

Oppositiopuolueen johtaja katsoo, että hallituksen loppukauden talous- ja työllisyyspolitiikka on sidottu ensi keväänä tehtävään arvioon nyt tehtyjen ilmastopäätösten riittävyydestä.

– Joskus arvosteltiin poliitikkoja vallan ulkoistamisesta ulkoparlamentaarisille voimille eli työmarkkinajärjestöille. Vähemmästä tässäkään hallituksen vallansiirrossa ei ole kyse. Suomen ilmastopaneeli päättää siis välillisesti ja puutteellisten tietojen pohjalta, teemmekö julkista taloutta vahvistavaa työllisyys- ja talouspolitiikkaa jatkossa.

Essayahin mukaan budjettiriihi osoitti, että vihreät on valmis tekemään suomalaisesta maanviljelijästä ilmastopahiksen.

– Ajamalla suomalaisen maanviljelyn nykyistäkin pahempaan ahdinkoon globaalit päästöt eivät vähene, vaan tänne rahdatun tuontiruuan myötä kasvavat.

Vasemmistoa kristillisdemokraattien puheenjohtaja puolestaan moittii lisäverovaatimuksista teollisuudelle ja yrityssektorille.

– Maailma ei silläkään pelastu, että rapautamme oman teollisuutemme toimintaedellytyksiä – teollisuuden, joka on yksi maailman puhtaimmista. Kun terästonnin tuotanto ajetaan Suomesta Kiinaan, saadaan vain monin verroin enemmän päästöjä ja ympäristöongelmia – ja meille työttömiä.

Budjettiriihessä vihreiden ja keskustan välejä kiristänyt kiista ilmastotoimista ratkesi perälautakirjaukseen, jonka mukaan hallitus sitoutuu päättämään ensi keväänä lisätoimista päätöjen vähentämiseksi, jos näyttää siltä, etteivät jo päätetyt toimet riitä tavoitteiden saavuttamiseksi.

Toimien riittävyyttä arvioivat Suomen ilmastopaneeli sekä ministeriöiden alaiset Luonnonvarakeskus, Suomen ympäristökeskus ja Teknologian tutkimuskeskus VTT.