Monen mielestä lakia rikkonut Haavisto pääsi liian helpolla – Listasimme kaikki 2000-luvun ministerierot

Politiikka

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) lainvastaiset toimet Al Holin pakolaislasten auttamista koskevassa jupakassa ovat herättäneet paljon keskustelua siitä, miksei Haavisto joudu eroamaan tehtävistään.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta linjasi aiemmin joulukuussa, että Haavisto on toiminut hallintolain ja ulkoasiainhallintolain vastaisesti. Valiokunnan mukaan edellytyksiä ministerisyytteen nostamiselle ei kuitenkaan ole.

Haavisto sai tapauksen jälkeen eduskunnan luottamuksen. Myös keskusta äänesti yhtä edustajaa lukuunottamatta Haaviston luottamuksen puolesta.

Asia on ollut kuitenkin keskustalaisille vaikea. Suomenmaan haastattelemien keskustapiirien toiminnanjohtajien mukaan monet keskustalaiset ovat kokeneet Haaviston tapauksen epäoikeudenmukaisena aikaisempia ministerieroja ajatellen.

Lakia rikkoneen Haaviston koetaan pääsevän helpommalla kuin moni muu aiemmin eroamaan joutunut ministeri.

Suomenmaa listasi kaikki Suomen 2000-luvun ministerierot, jotka ovat johtuneet jostain poliittisesta kohusta.

2002 Kulttuuriministeri Suvi Lindén (kok.)

Lindén erosi kulttuuriministerin tehtävistä sen jälkeen, kun tiedotusvälineet paljastivat hänen puoltaneen valtiontukea oululaiselle golfkentälle, jossa Lindén oli itse osakkaana.

Kohun keskelle joutunut Lindén ilmoitti erostaan eduskunnan kyselytunnilla toukokuussa 2002.

2003 Pääministeri Anneli Jäätteenmäki (kesk.)

Vasta pari kuukautta pääministerinä toiminut Jäätteenmäki kertoi eroavansa tehtävistään niin sanotun Irak-gaten vuoksi juhannuksen alla 2003.

Jäätteenmäki oli saanut ennen kevään 2003 eduskuntavaaleja haltuunsa salaiseksi luokiteltuja asiakirjoja, joiden avulla hän paljasti silloisen pääministerin Paavo Lipposen (sd.) lupailleen Yhdysvalloille läheistä yhteistyötä Irakin vastaisessa koalitiossa.

Jäätteenmäen johtama keskusta menetti tapauksen vuoksi hallituskumppani SDP:n luottamuksen.

Käräjäoikeus vapautti Jäätteenmäen kaikista tapausta koskevista syytteistä. Asiakirjat vuotanut tasavallan presidentin entinen neuvonantaja Martti Manninen sai sakkotuomion virkasalaisuuden rikkomisesta.

2008 Ulkoministeri Ilkka Kanerva (kok.)

Tekstiviestiskandaali koitui Kanervan ministeriuran kohtaloksi huhtikuussa 2008. Kanerva oli lähettänyt lukuisia kaksimielisiä tekstiviestejä naispuoliselle tanssijalle.

Tekstiviestit paljasti suomalainen viihdelehti. Kohun myötä kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen ilmoitti, että Kanervan on erottava tehtävistään.

2013 Omistajaohjaus- ja kehitysministeri Heidi Hautala (vihr.)

Hautala päätti erota ministerin tehtistään niin sanotun Arctia Shippingin tapauksen vuoksi. Hautalan kerrottiin estäneen valtio-omisteisen Arctia Shippingin tekemän rikosilmoituksen jäänmurtajan vallanneita Greenpeace-aktivisteja kohtaan.

Kohun aikaan Hautala oli virkamatkalla Yhdysvalloissa. Matkan keskeyttänyt Hautala kertoi erostaan tiedotustilaisuudessa lokakuussa 2013.

Myöhemmin oikeuskansleri totesi, ettei Hautala toiminut lainvastaisesti Arctia Shippingin tapauksessa.

2019 Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.)

Niin sanottu Posti-kohu pakotti Paateron eroamaan ministerin toimestaan marraskuussa 2019.

Ministeriero liittyi Postin työntekijöiden työehtosopimuksia koskevaan kiistaan. Paateron toiminta kiistan yhteydessä herätti runsaasti arvostelua. Keskiöön nousivat Paateron ristiriitaiset selitykset hänen tietämisistään ja työehtojen siirtämisiin liittyvistä aikatauluista.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) kertoi Paateron eron yhteydessä, ettei omistajaohjausministeri ollut noudattanut hänen ohjeitaan Posti-kiistassa.

Paatero jäi eronsa jälkeen sairauslomalle, mutta palasi kuntaministeriksi Marinin hallitukseen joulukuussa 2019.

2019 Pääministeri Antti Rinne (sd.)

Posti-kiistaan liittyvät epäselvyydet johtivat lopulta myös siihen, että hallituskumppani keskustan luottamus pääministeri Rinnettä kohtaan heikkeni.

Keskusta ilmoitti ”henkilöön liittyvästä epäluottamuksesta” silloisen puheenjohtajansa Katri Kulmunin suulla.

Dramaattisten käänteiden jälkeen Rinne lopulta erosi tehtävistään joulukuun alkupäivinä 2019. Hänen seuraajakseen valittiin liikenne- ja viestintäministerinä toiminut Sanna Marin (sd.).

2020 Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.)

Yli 50 000 euron hintaiset esiintymiskoulutukset keskustan puheenjohtajalle Katri Kulmunille nostattivat kohun kesän alussa 2020.

Kulmunin koulutukset maksoi työ- ja elinkeinoministeriö sekä valtiovarainministeriö. Ongelmalliseksi koitui etenkin se, että Kulmunin katsottiin saaneen koulutuksen aikana ohjeistusta myös keskustan puheenjohtajakamppailun liittyvään puheeseensa.

Kulmuni ilmoitti maksavansa koulutukset omasta pussistaan valtiolle takaisin. Hän myös kertoi eroavansa ministerin tehtävistä kohun vuoksi. Kulmunin ei ole osoitettu toimineen viestintäkoulutusasiassa lainvastaisesti.

Kulmunin seuraajaksi valtiovarainministeriksi nimettiin eduskunnan puhemiehenä toiminut Matti Vanhanen. Myöhemmin syyskuussa tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko syrjäytti Kulmunin keskustan puheenjohtajan paikalta.